În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanţe contaminante care provin din ambalajele alimentelor

În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanţe contaminante care provin din ambalajele alimentelor

În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanţe contaminante, care provin din ambalajele alimentelor şi de la alte materiale care vin în contact direct cu alimentele în timpul procesării, conservării şi gătirii acestora: unele dintre aceste substanţe sunt deja cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătatea umană, deşi se ştiu încă foarte puţine despre multe altele, potrivit Rador Radio România.

Descoperirea a fost publicată în „Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology” de către cercetătorii de la Food Packaging Forum (o organizaţie non-profit cu sediul în Zürich) împreună cu colegi din patru instituţii academice.

Studiul a examinat peste 14.000 de substanţe care pot intra în contact cu alimentele şi a evaluat prezenţa acestora în corpul uman prin analizarea datelor raportate în studii ştiinţifice şi baze de date de bio-monitorizare, care analizează substanţele chimice din probele biologice, cum ar fi sânge, urină şi lapte matern. Cercetătorii se aşteptau să găsească confirmarea prezenţei a câtorva sute de substanţe contaminante, dar în schimb au găsit 3.601, practic 25% din toate substanţele cunoscute până acum.

„Ştiam deja că substanţele problematice din ambalajele alimentare nu se limitează la cele binecunoscute precum bisfenolul şi ftalaţii, dar am fost surprinşi de numărul ridicat de substanţe aflate în contact cu alimentele pentru care există dovezi ale expunerii umane. Acest lucru arată că trebuie făcute mai multe cercetări privind toxicitatea şi expunerea la multe substanţe şi asupra reglementării utilizării acestora în ambalajele alimentare” – comentează unul dintre autorii studiului, Olwenn Martin, de la University College din Londra.

„Această lucrare evidenţiază faptul că materialele care vin în contact cu alimentele nu sunt complet sigure, deşi pot respecta reglementările, deoarece transferă substanţe cunoscute a fi periculoase pentru oameni”, adaugă coordonatorul studiului, Jane Muncke. „Ne-am dori ca această nouă bază de dovezi să fie utilizată pentru a îmbunătăţi siguranţa materialelor care intră în contact cu alimentele, atât în ce priveşte reglementările cât şi în dezvoltarea de alternative mai sigure”.

Afla mai multe desprecorp umanalimente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt