În 25 de ani, aproape 40% dintre copii vor avea probleme de vedere şi motivele rămân neclare

 În 25 de ani, aproape 40% dintre copii vor avea probleme de vedere şi motivele rămân neclare

O echipă de cercetători de la Universitatea Sun Yat-sen din China avertizează asupra unei epidemii ascunse: problemele de vedere la copii. Dacă tendinţele ultimilor 30 de ani continuă, aproape jumătate dintre tinerii planetei vor suferi de miopie sau alte afecţiuni oftalmologice până în 2050.

Studiul, publicat în British Journal of Ophthalmology, arată că, între 1990 şi 2023, prevalenţa miopiei la copiii între 5 şi 19 ani a crescut de la 24% la 36%. Japonia este cea mai afectată, cu 86% dintre copii având probleme de vedere, în timp ce Paraguay are doar 0,84%.

Specialiştii estimează că în 2050 numărul cazurilor va depăşi 740 de milioane, adică peste 40% din populaţia juvenilă globală, iar în Asia procentul va ajunge la 70%.

Deşi cercetătorii nu pot identifica clar cauza, factorii genetici şi timpul excesiv petrecut în interior sunt consideraţi vinovaţi, în special în contextul pandemiei Covid. Un alt factor ar putea fi începerea şcolii la vârste tot mai fragede, în special în Asia, unde miopia este mai frecventă.

Cercetătorii cer măsuri rapide din partea autorităţilor pentru a preveni agravarea situaţiei.

Afla mai multe despresanatatecopii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt