Impozitarea bacşişului, un eşec total

Impozitarea bacşişului, un eşec total

Impozitarea bacşişului, o măsură intrată în vigoare începând cu data de 1 ianuarie, pare a fi un eşec total. În primele cinci luni din 2023 în bugetul statului român au intrat doar 6 milioane de lei, în condiţiile în care Guvernul spera la sume de 15 ori mai mari până la sfârşitul anului. Aceste cifre ne arată cât de nerealist a fost construit bugetul, spun economiştii, care se aşteaptă ca obiectivul de colectare al Guvernului să nu fie îndeplinit. 
Românii lasă de obicei un bacşiş cuprins între 10 şi 15% din valoarea notei de plată. Însă în majoritatea cazurilor, tipsul încă nu apare pe notă, aşa cum spune legea. 
În primele cinci luni ale anului statul a strâns doar 6 milioane de lei din bacşiş, în condiţiile în care se aşteaptă la colectarea a 95 de milioane de lei până la sfârşitul anului, conform Profit.ro. 
Economiştii spun că bacşişul a rămas o tradiţie a economiei subterane şi că scopul legii a fost acela de a putea colecta bani de la clienţii care nu aveau cash şi doreau să achite cu cardul. Şansele ca statul să colecteze 20 de milioane de euro de pe urma impozitului pe bacşiş sunt foarte mici. 
În teorie, nerespectarea legii privind impozitarea bacşişului ar trebui sancţionată cu amendă cuprinsă între 2000 şi 4000 de lei. Organizaţia HORA, care reprezintă interesele industriei ospitalităţii româneşti, nu a vrut să comenteze colectarea scăzută. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt