Prim-ministrul Ilie Bolojan a declarat marţi seara că sistemul de salarizare „a fost scăpat de sub control” în multe structuri ale statului „şi el trebuie corectat”. „Prin aceste măsuri, am plafonat nişte sporuri care se aplicau în cascadă”, a afirmat premierul, referindu-se la situaţiile din „patru ministere”. Dintre acestea, a dat un singur exemplu.
Vorbind despre pachetul de măsuri pe care şi-a angajat răspunderea Guvernul, premierul a spus că „un număr mare de parlamentari au fost bombardaţi în aceste zile cu tot felul de propuneri de amendamente”, dar că acestea ar fi anulat efectele scontate ale deciziilor întrucât „însemnau revenirea la excepţiile care erau înainte”.
„Prin aceste măsuri, am plafonat nişte sporuri care se aplicau în cascadă (…). Avem câteva ministere, patru. Unul este Ministerul fondurilor europene (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – MIPE, n.r.), care are peste 2.000 de angajaţi, deci o armată de oameni, care au reuşit până în aceşti ani să îşi optimizeze câştigurile. Cum? Şi-au impus în salariu un stimulent de fonduri europene, 50%. Peste acest stimulent şi-au mai dat un spor de fonduri europene, 45%. Peste acest spor şi peste stimulent şi-au mai dat un spor de condiţii vătămătoare, 15%, şi au ajuns să aibă salariile cu 110% mai mari decât în sistemul public în general”, a declarat Ilie Bolojan, citat de Hotnews.ro.
Sistemul de salarizare „a fost scăpat de sub control”
Potrivit premierului, un funcţionar de execuţie din MIPE „avea 13.400 de lei net, mai mult decât un ministru din Guvernul României”.
„Nici asta n-ar fi fost o problemă dacă apelurile la toate proiectele erau lansate pe fonduri europene, absorbţia pe PNRR era la un nivel deosebit, proiectele care au fost depuse erau analizate şi toată absorbţia era în grafic. Gândiţi-vă că un director avea un salariu de 21.500 de lei net”, a continuat Ilie Bolojan.
El a precizat că măsurile luate acum se referă la „patru ministere”, dar nu le-a menţionat şi pe celelalte trei.
„Această corecţie care a fost făcută sigur că le-a scăzut din câştiguri, le va scădea, dar gândiţi-vă câţi oameni din sectorul privat, care lucrează din greu, pe o funcţie de execuţie, câştigă acest salariu net. Şi atunci nu o să mai ia 13.400, o să ia 10.500, deci oricum mai mult de 2.000 de euro net, şi trebuie să îşi facă datoria, dar nu mai puteam continua în felul acesta, cu cascada de sporuri care se aplicau unele peste altele, şi gândiţi-vă că aceste măsuri sunt luate pentru patru ministere, dar, în multe companii de stat, în multe structuri, acest sistem de salarizare a fost scăpat de sub control şi el trebuie corectat. Asta nu o putem face de pe o zi pe alta”, a mai declarat Ilie Bolojan.