Ilie Bolojan, întâlnire cu vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. Discuţii privind sprijinirea mediului de afaceri

Ilie Bolojan, întâlnire cu vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. Discuţii privind sprijinirea mediului de afaceri

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a întâlnit, marţi, cu vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, pentru a discuta despre principalele priorităţi europene şi naţionale, cu accent pe educaţie, piaţa muncii, coeziunea socială şi gestionarea fondurilor europene. La discuţii a luat parte şi Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului. O temă a fost şi sprijinirea mediului de afaceri prin reducerea birocraţiei şi simplificarea reglementărilor, o preocupare majoră la nivel european.

Potrivit unui comunicat al Senatului, unul dintre subiectele centrale ale întrevederii a fost dezvoltarea învăţământului dual, esenţial pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă calificată în domenii strategice, arată News.ro.

”Preşedintele Ilie Bolojan a oferit drept exemplu proiectul implementat în Oradea, finanţat din fonduri europene, care pregăteşte viitorii specialişti în meserii cerute de companiile locale. Parteneriatul dintre instituţiile de învăţământ, universităţi şi mediul de afaceri joacă un rol important în alinierea pregătirii profesionale la nevoile pieţei muncii”, subliniază Senatul.

Educaţia este o prioritate strategică în cadrul politicilor sociale europene. A fost subliniată importanţa investiţiilor în formarea tinerilor pentru un viitor mai competitive. S-a discutat despre creşterea oportunităţilor pentru studenţii români de a accesa programe educaţionale internaţionale, prin Alianţele Universităţilor Europene, precizează Senatul.

”O altă temă importantă a fost sprijinirea mediului de afaceri prin reducerea birocraţiei şi simplificarea reglementărilor, o preocupare majoră la nivel european”

Senatul României poate contribui activ în acest sens, facilitând implementarea unor politici care să susţină competitivitatea şi creşterea economică. Discuţiile au vizat, de asemenea, viitorul exerciţiu bugetar european, cu accent pe simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor în perioada 2028-2034. O mai bună flexibilitate şi eficienţă în acordarea finanţărilor europene ar facilita implementarea proiectelor pentru dezvoltarea României”, se arată în comunicat.

Întâlnirea de astăzi a consolidat cooperarea dintre România şi Comisia Europeană, în vederea unui dialog constructiv şi orientat spre soluţii concrete pentru cetăţeni, mai afirmă Senatul.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt