Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ilie Bolojan, a anunţat după Biroului Politic Naţional al PNL că partidul susţine reformarea clasei politice. Aici intră readucerea numărului de parlamentari la 300, reducerea numărului de ministere, agenţii şi instituţii deconcentrate sau reducerea subvenţiei partidelor între anii electorali.
“Am încheiat acum câteva minute o şedinţă de BPN al PNL, în care, la propunerea conducerii partidului, am aprobat acest plan de reforme pe care PNL şi-l asumă prin grupurile parlamentare care o să activeze în Parlament din mandatul următor. El are la bază reforma clasei politice.
Reforma clasei politice asumate de PNL înseamnă câteva lucruri: reducerea numărului de parlamentari la 300, reducerea subvenţiilor pentru partidele politice între anii electorali, limitarea cheltuielilor de campanie şi în costuri per vot şi stabilirea unui plafon în acest sens, reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari, iar în interiorul PNL ne asumăm ca toate promovările să se bazeze pe rezultate şi pe profesionalism", a declarat preşedintele interimar PNL.
Reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari, printre măsurile votate de noua conducere a PNL
"După ce lumea politică va face aceste lucruri şi va arăta că a înţeles de ce românii au votat într-un anume fel, este nevoie să se facă şi reforma statului.
În sensul acesta sunt 3 pachete de reformă: reforma administraţiei centrale, prin reducerea numărului de ministere şi agenţii, comasarea unor servicii deconcentrate, doar Ministerul Agriculturii are câte 10-11 servicii; reducerea numărului de secretari de stat, cu cel puţin 50%, audit de eficienţă pentru fiecare companie de stat, eliminarea sinecurilor, cei ce sunt pe posturi în CA trebuie să justifice prin competenţă şi prin ceea ce fac acele indemnizaţii.
A doua direcţie importantă este debirocratizarea şi simplificarea. Prin comasarea autorităţilor, anularea sau simplificarea reglementărilor, digitalizarea. Dacă nu interconectăm bazele de date, nu o să avem niciodată digitalizare. Transferul de competenţe între instituţiile statului. Poţi să îţi iei orice aviz pentru o fabrică cu acces la un drum naţional şi de la inspectoratul judeţean de politie si este suficient fără să mai mergi la ambele ministere.
A treia direcţie este descentralizarea şi creşterea eficienţei administraţiei publice. Avem multe terenuri care nu sunt transferate de ministere", a mai spus Ilie Bolojan.
Noua conducere a PNL propune reorganizarea administrativă: Vrem primării mai eficiente
"Finanţarea proiectelor de la bugetul de stat, pe bază de eficienţă şi co-finananţare. Nu mai putem finanţa o grădiniţă sau o şcoală într-o comună în care vedem că rata natalităţii este la pământ. Aceste şcoli le ducem în zonele metropolitane.
O direcţie importantă pe care o vom susţine sunt reguli bune pentru un stat de încredere. Toate reglementările trebuie analizate şi adaptate în aşa fel încât să genereze comportamente corecte.
Creşterea vârstei de pensionare la magistraţi, acces corect la serviciile publice şi eliminarea inechităţilor din serviciul public. Orice inechitate generează nemulţumiri şi frustrări. Aceste inechităţi trebuie corectate şi eliminate.
Orice ţară îşi bazează dezvoltarea pe economie. Sunt 3 direcţii importante pe care trebuie să le prioritizăm. Este nevoie să continuăm marile proiecte de infrastructură, este nevoie să avem predictibilitate, susţinerea cotei unice pentru a avea o atracţie pentru companii", mai spune el.
PNL îşi asumă readucerea numărului de parlamentari la 300
"Un program important este cel pentru creşterea producţiei agricole româneşti. Avem nevoie de procesare, ambalare şi depozitare, altfel produsele fermierilor nu pot ajunge pe rafturi.
Trebuie să susţinem diversificarea, o mare parte din importuri sunt generate pentru că unele produse nu le cultivăm în România. Nu poţi să vinzi un produs dacă nu este certificat. Din această zonă, poate să fie o creştere economică bună. Doar dacă avem un program pentru susţinerea exporturilor, pentru asta ajutoarele de stat trebuie prioritizate.
Firmele româneşti trebuie susţinute ca să devină campioni naţionali. De asemenea, trebuie să susţinem companiile din tehnologie, cercetarea aplicată şi obţinerea de brevete, doar asta o să avem valori adăugate mai mari", a conchis Ilie Bolojan.