Ilie Bolojan, preşedintele interimar al PNL, a fost desemnat preşedinte al Senatului, obţinând 70 de voturi. Contracandidaţii săi, Mircia Chelaru (AUR) şi Nadia-Cosmina Cerva (SOS România), au obţinut 29, respectiv 14 voturi, conform Agerpres.
După alegere, Bolojan a subliniat importanţa adoptării unor legi eficiente şi clare: „Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră. Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele. În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a declarat acesta pentru News.ro.
Ilie Bolojan a mai evidenţiat necesitatea reformării instituţiilor aflate sub coordonarea Parlamentului, pe care le consideră printre cele mai ineficiente.
„Un lucru important pentru mine este să reformăm şi instituţiile care sunt în zona de coordonare a Parlamentului. Din experienţa mea administrativă din cei 20 de ani au fost printre cele mai ineficiente instituţii şi cred că trebuie să ne aplecăm asupra acestora în aşa fel încât să le facem mai eficiente, mai aproape de oameni şi care să genereze reglementări mai bune în domeniile pe care le gestionează”
O altă prioritate pentru noul preşedinte al Senatului este creşterea încrederii în sistemul parlamentar, o problemă acută în România.
„În ultimul rând o chestiune foarte importantă este creşterea încrederii în sistemul nostru parlamentar şi în Parlamentul României, inclusiv în Senat. Cred că trebuie să luptăm pentru această chestiune, pentru că ştiţi că avem cea mai scăzută cotă de încredere din instituţiile publice şi această cotă foarte scăzută are reverberaţii în societate şi dacă ne dorim să avem mai multă încredere între oameni şi condiţii mai bune cred că este un lucru foarte important să luptăm pentru creşterea încrederii parlamentarilor, inclusiv a Senatului României.”