ÎCCJ stabileşte prag pentru infracţiunea de conducere sub influenţa drogurilor, aşa cum este la alcool

ÎCCJ stabileşte prag pentru infracţiunea de conducere sub influenţa drogurilor, aşa cum este la alcool

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat o decizie importantă şi controversată privind infracţiunea de conducere după consumul de droguri. Potrivit hotărârii, simpla prezenţă a substanţelor psihoactive în organismul unui şofer nu mai este suficientă pentru întocmirea unui dosar penal. Este necesar ca autorităţile să stabilească şi o concentraţie minimă a substanţei, capabilă să afecteze capacitatea de a conduce.

Şoferii care vor fi depistaţi cu unele dintre substanţele interzise pot suferi consecinţe legale în măsura în care o expertiză medico-legală confirmă că acestuia i s-au afectat aptitudinile, a decis luni, 27 ianuarie 2025, ÎCCJ, informează Hotnews.ro.

Pronunţarea unei decizii în acest caz a fost amânată de mai multe ori de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Răspunsul a venit după ce Înalta Curte a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov şi Curtea de Apel Cluj. 

Curtea de Apel Braşov şi Curtea de Apel Cluj au cerut lămurirea sintagmei din lege „(n.red.: persoană) aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive”:

  • „Se referă la o persoană care a consumat substanţe psihoactive sau la o persoană a cărei capacitate de a conduce un vehicul (pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere) este alterată în urma consumului de substanţe psihoactive?”, a fost întrebarea Curţii de Apel Cluj. 

Decizia ÎCCJ este obligatorie

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la ICCJ a stabilit că este nevoie şi de demonstrarea faptului că a fost afectată capacitatea şoferului de a conduce.

„În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”, a decis ÎCCJ. 

Decizia este obligatorie şi nu poate fi atacată cu recurs.

Intervenţia instanţei supreme a fost cerută în contextul modificărilor legislative din ultimul an. Discuţiile din spaţiul public s-au amplificat întrucât multe dintre aparatele drugtest utilizate de către Poliţia Rutieră nu sunt calibrate, existând cazuri de rezultate fals pozitive care au dus la deschiderea unor dosare penale.

 

Afla mai multe despredrogurisubstante interziseiccj
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt