Guvernul vrea să pună frână jocurilor de noroc

Guvernul vrea să pună frână jocurilor de noroc

Taxe mai mari, un registru al dependenţilor şi fără alcool în sălile de jocuri de noroc. Sunt prevederile Ordonanţei de Urgenţă care ar trebui să reglementeze industria păcănelor şi pariurilor şi care urmează să fie votată mâine, în şedinţa de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a pus iniţiativa pe repede înainte, după ce, spune el, ar fi fost şantajat de oameni din industrie. Va fi o introdusă şi o garanţie de neplată a taxelor, care va ajunge, în cazul unor operatori, şi la cinci milioane de euro.

Guvernul face primii paşi în reglementarea jocurilor de noroc. Ordonanţa de Urgenţă promisă de Marcel Ciolacu a prins formă. Prevederea principală este şi cea anunţată de premier: statul să acorde licenţe de funcţionare doar societăţilor cu sediul fiscal în România. 

Mai mult, taxa de joc responsabil ar urma să crească, în cazul unor operatori, chiar şi de 100 de ori, astfel că fiecare va plăti jumătate de milion de euro anual. Până în 2025, cei care deţin păcănele vor fi taxaţi cu câte 500 de euro pentru fiecare aparat. Din aceste taxe, 70% vor merge către bugetul de stat, ceea ce până acum nu se întâmpla.

Conform ordonanţei, operatorii vor fi nevoiţi să achite şi o garanţie de neplată a taxelor. Cele mai mari sume sunt, şi aici, în dreptul cazinourilor online: cinci milioane de euro. Cele tradiţionale plătesc doar trei milioane, iar sălile de păcănele vor avea o garanţie de un milion. Guvernul vrea să înfiinţeze şi o bază de date a celor care dau semne de dependenţă, iar aceştia să nu mai aibă acces în nicio sală de jocuri şi nici pe platformele online.
 
O altă prevedere spune că în sălile de jocuri nu se va mai putea vinde alcool. Ordonanţa de Urgenţă ar urma să fie votată în şedinţa de Guvern de joi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt