Serviciile de transport alternativ vor fi autorizate similar cu serviciile de taxi, iar şoferii de Uber şi Bolt nu vor mai putea contractele de comodat şi închiriere pentru a colabora cu flote, respectiv firme de transport alternativ. Taxa de autorizare va creşte la 1.000 lei, iar şoferi de Uber şi Bold nu vor putea face transport decât în judeţul în care deţin automobilul, conform unei ordonanţe de urgenţă redactate de Guvern şi consultate de Profit.ro.
În urma protestelor taximetriştilor, Guvernul a negociat modificarea condiţiilor de transport alternativ, reprezentanţii protestatarilor anunţând că în urma discuţiilor purtate, luna trecută, cu ăremierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a decis modificarea legislaţiei, ”pentru eliminarea prevederilor discriminatorii”.
Schimbările pregătite
Conform ordonanţei pregătite acum de Guvern, şoferii Uber şi Bolt nu vor mai putea încheia cu firme de transport contracte de comodat şi inchiriere pentru ca autoturismele afate în proprietate să fie utilizate în flote de transport alternativ.
Ca urmare, aceştia vor trebuie să îşi înfiinţeze o persoană juridică pentru a face transport alternativ, urmând să li se aplice un alt nivel de impozitare, iar în cazul şoferilor care lucrează part time, acesta va fi descurajator, după cum au declarat pentru Profit.ro surse din domeniu.
Autorizaţia de transport alternativ se va elibera contra sumei de 1.000 de lei şi va fi valabilă 5 ani, acum ea fiind 300 lei şi valabilă 3 ani.
Copia conformă se va elibera pentru prima dată pentru o perioadă de 5 ani, numai pentru autoturismele care nu depăşesc vechimea de 5 ani de la data fabricaţiei. Ulterior, copia conformă se va elibera pentru acelaşi autoturism la cerere, pentru 5 ani, numai dacă la data cererii autoturismul nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la data fabricaţiei.
Acum copia conformă eliberează pentru o perioadă de 1 an, 2 ani sau 3 ani, fără a depăşi perioada de valabilitate a autorizaţiei de transport alternativ, numai pentru autoturismele care au la data expirării valabilităţii copiei conforme mai puţin de 15 ani vechime de la data fabricaţiei.
Şi pentru copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ sa va apliac un tarif de 1.000 lei.
De asemenea, nu se va mai putea obţine copia conformã pentru un vehicul înmatriculat în afara judeţului unde se solicită copia conformă. Cu alte cuvinte, şoferii Uber şi Bolt vor putea face transport doar în judeţele în care au înmatriculate automobilele autorizate.
Autoturismul utilizat pentru transport alternativ va trebui să afişeze obligatoriu ecusoane autocolante, aplicate pe portierele din spate ale autoturismului.
Astfel, în trafic, pe durata efectuării curselor de transport alternativ, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor avea aplicate pe fiecare din portierele din spate, un ecuson autocolant ce va conţine următoarele elemente:
a) TRANSPORT ALTERNATIV;
b) localitatea de autorizare;
c) numărul copiei conforme;
d) ultima zi de valabilitate a copiei conforme a autorizaţiei de transport alternativ;
e) numărul de înmatriculare al autoturismului.
|
Guvernul susţine că modificarea ecusoanelor astfel încât să poată fi observate de la distanţă autoturismele care efectuează transport alternativ este necesară ”în vederea îmbunătăţirii activităţii de inspecţie şi control”.
Executivul are în vedere, totodată, majoarea amenzilor aplicate operatorilor de servicii de transport alternativ.