Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, în ultima şedinţă a Executivului, o serie de investiţii semnificative în sistemul de educaţie din Românial. Prin parteneriate strategice şi alocări bugetare, măsurile sunt menite să transforme radical atât sistemul de învăţământ, dar şi modernizarea actului de educaţie.
Unul dintre cele mai ample proiecte este parteneriatul între Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei, şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), pentru o perioadă de zece ani. Acest parteneriat are drept scop principal implementarea Programului „Educaţia viitorului: un deceniu de transformare”. Bugetul acestui program este suplimentat de fonduri europene şi bugetul de stat, ajungând astfel la 1 miliard de dolari, din care 650 milioane de dolari provin de la BIRD.
”În domeniul educaţiei, discutăm despre parteneriatul dintre Ministerul Educaţiei, şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de 1 miliard de dolari, pe zece ani. Cu aceşti bani creştem accesul la învăţământ de calitate pentru cel puţin 300.000 de elevi din ciclul primar şi gimnazial”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern.
În cadrul acestui parteneriat, primul proiect major este Foundational Learning Years (FLY), destinat îmbunătăţirii accesului la educaţie de calitate pentru cel puţin 300.000 de elevi din ciclul primar şi gimnazial. Acest proiect implică implementarea unor programe personalizate şi integrate, menite să asigure o fundaţie educaţională solidă pentru tinerii elevi.
Susţinere masivă şi pentru invăţământul profesional
Guvernul doreşte, în plus, să sprijine aproximativ 100.000 de elevi din 819 unităţi de învăţământ profesional, în vederea finalizării studiilor terţiare. Acest efort este completat de iniţiativele de formare şi sprijin pentru cadrele didactice, cu un accent special pe cele care activează în zone vulnerabile, rurale sau izolate. Aproximativ 50.000 de profesori vor beneficia de formare continuă, mentorat şi coaching, facilitând astfel reducerea disparităţilor educaţionale şi asigurarea unui acces echitabil la educaţie pentru toţi elevii, indiferent de contextul socio-economic sau geografic.
”În plus, susţinem 100.000 de elevi din învăţământul profesional să continue studiile în formele de studiu post-liceal. Şi 50.000 de cadre didactice, mai ales cele care predau în zone vulnerabile, vor beneficia de diverse forme de sprijin”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.
Şcoli verzi în România
Pe lângă aceste iniţiative, Guvernul a aprobat şi un proiect de 200 de milioane de euro destinat dezvoltării reţelei de şcoli verzi în România. Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru reabilitarea şcolilor, transformându-le în unităţi moderne cu un consum energetic redus.
„Aprobăm azi şi o decizie importantă pentru dezvoltarea reţelei de şcoli verzi în România. Finanţăm Ministerul Educaţiei cu peste 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru reabilitatea şcolilor, astfel încât să avem unităţi moderne şi cu un consum energetic redus”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.