Guvernul alocă 450 de milioane de euro industriei prelucrătoare, pe modelul sprijinului pentru industria agroalimentară şi pentru materialele de construcţii

Guvernul alocă 450 de milioane de euro industriei prelucrătoare, pe modelul sprijinului pentru industria agroalimentară şi pentru materialele de construcţii

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa Executivului, că va fi adoptat un nou proiect major de investiţii pentru susţinerea mediului privat de afaceri. Ţinta este acum dezvoltarea industriei prelucrătoare din România printr-o schemă de ajutor de stat cu un buget total maxim de 447 de milioane de euro pe 3 ani. Suma maximă anuală este de 149 milioane de euro.

Obiectivele fundamentale ale schemei sunt reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, dar şi stimularea investiţiilor în capacităţi noi de producţie în zonele mai puţin dezvoltate. Operatorii economici pot accesa granturi pentru investiţii iniţiale sau pentru crearea unei noi activităţi economice, sprijinind astfel industria în direcţia neutralităţii climatice, prin procese industriale noi şi tehnologii mai curate.

Schema se aplică prin acorduri de finanţare încheiate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului şi Turismului (MEAT) până la 31 decembrie 2026. Plata ajutorului de stat se poate efectua către întreprinderi începând cu anul 2025, data finală de efectuare a plăţilor fiind 29 noiembrie 2029. Ultima cerere de plată transmisă MEAT nu va depăşi data de 31 decembrie 2028.

Reperele principale ale schemei de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Schema ajutoarelor de stat este una regională, în care ponderea grantului nerambursabil poate ajunge până la maximum 75% în funcţie de dezvoltarea economică a zonei. În afara Bucureştiului, toate regiunile ţării beneficiază de granturi în cadrul acestei scheme.

Industria prelucrătoare include transformarea fizică sau chimică a materialelor, substanţelor sau componentelor în produse noi. Unităţile angajate în industria prelucrătoare sunt adesea descrise ca uzine, fabrici sau oţelării şi folosesc în mod curent maşini acţionate electric şi echipamente de manipulare a materialelor.

Unităţile care transformă materialele sau substanţele în produse noi, manual sau la domiciliul lucrătorului, şi care comercializează către public produsele obţinute în aceleaşi locaţii, cum sunt brutăriile şi croitoriile de comandă, sunt incluse, de asemenea, în această secţiune.

Stimularea financiară are în vedere ajutor de stat până la maxim 50 de milioane de euro (conform intensităţii maxime a ajutoarelor de stat), ce urmează să acopere până la 75% din valoarea investiţiei.

Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finanţare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public. Numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30.

La începutul acestei luni, bugetul schemei de ajutor de stat IMM Plus a fost majorat cu circa 2,5 miliarde de lei, până la un total de aproape 15 miliarde de lei. Prin această măsură, numărul total de firme care pot beneficia de schema de ajutor de stat se va majora cu 2.300, ajungând la un total de 13.800.

Afla mai multe despreguvernciolacu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt