Guvernul renunţă la limitele pentru plăţile cash pe care dorea să le impună, după ce micii comercianţi au făcut presiuni. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că vor fi revizuite toate plafoanele pentru plăţile cash. Anunţul vine la o zi după ce băncile care aveau de gând să majoreze comisioanele pentru operaţiunile în numerar au fost convinse de Guvern să renunţe la măsură.
Românii vor putea face în continuare cumpărături cash la comercianţi în limita a 10.000 de lei, după ce premierul Ciolacu a făcut un pas înapoi. „În prima şedinţă de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF şi Ministerul Finanţelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită", a transmis Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
În acelaşi timp, activele financiare ale românilor, la pilonul II< au atins un maxim istoric: 23 de miliarde de euro. Pilonul II a împlinit 15 ani de la înfiinţare, iar randamentul fondurilor de pensii a fost peste inflaţia medie din această perioadă. Majoritatea banilor au fost investiţi în România.
Românii care au contribuit zi de zi în toată această perioadă, cu un salariu mediu pe economie, au acum cel puţin 36.000 lei în cont. Sunt însă şi probleme. De la înfiinţarea pilonului II, peste 8 milioane de angajaţi au contribuit la el, dar astăzi, doar jumătate dintre ei mai sunt activi. Iar din suma totală, doar 5%, adică 400.000 de oameni, au contribuit lună de lună în ultimii 15 ani.
Tot în această perioadă, activele de la pilonul II de pensii au scăzut de numai trei ori: o dată în timpul ordonanţei 114 din anul 2018, în timpul crizei covid şi după declanşarea războiului din Ucraina.
Din cauza măsurilor fiscale ale Guvernului sunt şi români care nu mai pot contribui. De exemplu, până în 2028, 750.000 de angajaţi din construcţii, agricultură şi industria alimentară, la care se adaugă peste 200.000 de Itişti. Asta înseamnă că 1 milion de angajaţi români nu au cont la pilonul II ori au foarte puţini bani în el. O mare pierdere, spun economiştii, deoarece foarte mulţi vor rămâne doar cu pensia de stat.
De la 1 ianuarie 2024, contribuţia de la pilonul II de pensii ar urma să fie majorată de la 3,75% la 4,75%. Experţii în pensii private spun că, dacă se majora din timp, un român cu salariul mediu nu ar fi strâns doar 36.000 de lei în ultimii 15 ani la pilonul II, ci 49.000 de lei, cu 3.000 de euro mai mult!