Greva avocaţilor, blocaj în sistemul judiciar

Greva avocaţilor, blocaj în sistemul judiciar

Schimbările fiscale propuse de Guvern îi revoltă pe avocaţi, aceştia ameninţă cu proteste şi grevă generală! Autorităţile vor să le impună o contribuţie obligatorie de 10% din veniturile obţinute, pentru sănătate. Avocaţii trag un semnal de alarmă şi spun că, dacă opresc lucrul, nu se vor mai prezenta la instanţele de judecată. Asta ar însemna inclusiv că presupuşii criminali nu vor mai putea fi arestaţi preventiv, iar întreg sistemul judiciar ar intra în colaps. 

Vestea că guvernul le pregăteşte noi taxe şi impozite i-a supărat pe avocaţi. În prezent, ei plătesc, pentru contribuţia la sănătate, 10% din venituri, dar nu mai mult de 2.500 de lei lunar. Noua ordonanţă ar elimina însă acest plafon.Deşi contribuţia ar rămâne la fel, atâta timp cât nu există un prag, suma plătită poate fi 500 de lei, 5.000 sau chiar 50.000 de lei.

Cei 18.000 de avocaţi din România sunt gata să iasă în stradă dacă Guvernul nu va negocia cu ei schimbarea acestor măsuri. Toate barourile din ţară s-au mobilizat şi au convocat adunări generale ale avocaţilor. Ei cer o soluţie echitabilă pentru toţi liber- profesioniştii din ţară, iar dacă nu ajung la o înţelegere, primul pas este protestul. 

În cazul în care protestele nu vor da roade se va ajunge la grevă generală. Avocaţii nu vor mai merge în instanţă şi mulţi oameni vor primi reprezentanţi din oficiu, iar asta ar duce la blocarea sistemului juridic. 
85.000 de oameni din ţara noastră au peste 40 de profesii liberale, de la psiholog la avocat, de la sociolog la expert criminalist, şi toţi vor fi afectaţi de această schimbare fiscală. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt