Benzinăriile şi magazinele alimentare din nordul Greciei se află într-o situaţie financiară dificilă, în urma aderării Bulgariei şi României la Schengen şi cu graniţele terestre, de la 1 ianuarie 2025, relatează presa elenă.
Accesul liber şi fără piedici în cele două ţări a dus la deplasări zilnice ale grecilor pentru cumpărături, datorită preţurilor semnificativ mai mici, ceea ce duce la o scădere treptată a veniturilor afacerilor greceşti. Ridicarea controalelor la frontieră a facilitat în mod semnificativ nu numai călătoriile şi deplasările, ci şi obiceiurile consumatorilor, deoarece în Bulgaria, în special, preţurile la combustibil, alimente şi produsele de retail sunt semnificativ mai mici, arată Rador.
Pe lângă achiziţionarea de bunuri de bază, mulţi aleg să profite de beneficiile financiare şi în alte domenii, precum tratamente stomatologice şi proceduri cosmetice, întărind şi mai mult această tendinţă.
Preşedintele Camerei de Comerţ din Rodopi, Theodoros Savvakis, a declarat pentru Newsbomb.gr că: „Pierderile suferite de benzinării au fost uriaşe încă din primele zile ale aderării Bulgariei la Zona Schengen.
Deschiderea frontierelor a înlăturat ultima barieră psihologică ce exista din cauza controalelor. Acum, cetăţenii se mişcă liber, iar acest lucru a afectat în mod semnificativ sectorul combustibililor şi al alimentelor”.
Referindu-se la tendinţa generală a grecilor de a merge în ţara vecină pentru cumpărături, el a subliniat: „În mod evident, concetăţenii noştri aleg să cumpere combustibil, alimente şi alte articole din Bulgaria. Retailul a fost puternic lovit. Ne aşteptăm la pierderi şi mai mari, deoarece libera circulaţie întăreşte această tendinţă”.
În ceea ce priveşte eventualele măsuri de susţinere a pieţei locale, Theodoros Savvakis a subliniat: „Am propus stimulente personalizate pentru locuitorii din zonă, precum reducerea accizei la combustibil, astfel încât preţurile să fie mai competitive. Acest lucru a fost implementat şi în timpul pandemiei cu relativă uşurinţă. Am ridicat problema şi într-o întâlnire cu factori de decizie, parlamentari, conducerea Regiunii şi primarii, pentru a exista o intervenţie imediată din partea statului”.