Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile. Care este motivul

Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile. Care este motivul

După 15 ani de recesiune şi austeritate şi trei pachete de salvare care au venit cu condiţii dure, Grecia a decis să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, în locul celei clasice de 5 zile, scrie Adevărul.

Motivul pentru care Grecia va trece la săptămâna de lucru de 6 zile, este pe de o parte din cauza lipsei acute de personal, iar pe de alta pentru a da dreptul angajatorilor să facă economii, dat fiind că nu vor fi nevoiţi să plătească un alt angajat şi nici să suporte plata orelor suplimentare pentru salariaţii deja existenţi, scrie DW. Contractele colective sunt îngheţate de ani de zile, iar în multe afaceri personalul lucrează pe baza de contracte individuale de muncă.

În timp ce săptămâna de lucru de 40 de ore este încă în vigoare, angajatorilor li se permite să solicite personalului să lucreze până la două ore neplătite pe zi pentru o perioadă limitată în schimbul unui timp liber mai mare.

În teorie, această muncă suplimentară este voluntară. În realitate, însă, lucrătorii din multe întreprinderi şi locuri de muncă sunt forţaţi să lucreze mai multe ore fără a primi nicio formă de compensaţie.

Autorităţile rareori efectuează verificări pentru a se asigura că legea muncii este respectată. Asigurarea faptului că autorităţile pot îndeplini astfel de sarcini de monitorizare în mod eficient nu este o prioritate pentru guvernul conservator al primului ministru Kyriakos Mitsotakis.

Angajaţii din Grecia lucrează cele mai multe ore din Europa

Legea privind săptămâna de lucru de 6 zile va intra în vigoare la 1 iulie, însă lucrătorii greci lucrează mai multe ore decât orice altă forţă de muncă din Europa. Cu o medie de 41 de ore pe săptămână, lucrează mai mult decât toţi ceilalţi cetăţeni ai UE, potrivit agenţiei de statistică a UE, Eurostat. În plus, plata pe care o primesc pentru aceste ore lungi este scăzută în raport cu standardele europene.

Cu un salariu minim lunar de 830 EUR (887 USD), Grecia ocupă locul 15 în UE în acest sens. În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, se află pe ultimul loc în Europa.

 

Afla mai multe despregrecialucru
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt