Grecia are tancuri cât Franţa şi Marea Britanie la un loc. De ce arsenal de tancuri dispune România

Grecia are tancuri cât Franţa şi Marea Britanie la un loc. De ce arsenal de tancuri dispune România

Grecia deţine una dintre cele mai mari şi mai performante flote de tancuri din Europa, cu aproximativ 850 de tancuri de luptă principale în serviciu activ.

Arsenalul armatei elene include tancuri avansate de fabricaţie germană, precum Leopard 2A6 HEL şi Leopard 2A4/GR, concepute pentru a contracara ameninţarea Turciei, un stat vecin membru al NATO cu o lungă istorie de tensiuni cu Grecia, arată G4Media.ro.

În timp ce armata elenă îşi echilibrează achiziţiile militare între surse americane şi europene, flota sa de tancuri rămâne exclusiv de fabricaţie germană, subliniind alegerile strategice ale ţării. Într-adevăr, armata elenă deţine mai multe tancuri de luptă principale decât armatele franceză şi britanică la un loc. Şi nu vorbim despre tancuri învechite care nu ar supravieţui nici 10 minute pe câmpul de luptă modern. Nu, Grecia are sute de blindate care ar putea face faţă celor mai avansate tancuri din lume.

Există un răspuns simplu la întrebarea de ce o mică ţară europeană care nu a mai luptat într-un conflict major de la Războiul din Coreea are nevoie de sute de tancuri principale de luptă: Turcia. Deşi ambele ţări sunt membre NATO, Grecia şi Turcia împărtăşesc o animozitate veche, care datează din secolul al X-lea, când triburi turceşti nomade au invadat Imperiul Bizantin. Mai mult de o mie de ani mai târziu, animozitatea este încă puternică, iar cele două ţări s-au ciocnit, direct sau indirect, de mai multe ori în ultimii 100 de ani. Preocuparea legitimă faţă de atitudinea turcilor a forţat Grecia să investească masiv în tancuri, scrie Profit.ro.

Armata elenă are aproximativ 170 de tancuri Leopard 2A6 HEL, 180 de tancuri Leopard 2A4/GR şi 500 de tancuri Leopard 1 A5/GR în serviciu activ. În plus, Armata elenă are aproximativ 400 de tancuri M48A5 MOLF şi 100 de tancuri M60A3 în rezervă, dintre care unele vor fi vândute pentru fier vechi. Leopard 2A6 HEL, care vine de la „Hellenic”, este una dintre cele mai avansate versiuni ale MBT-ului Leopard de fabricaţie germană şi a fost fabricat special pentru Grecia. Leopard 2A4/GR este un vehicul blindat foarte capabil, care poate prospera pe câmpul de luptă modern.

În ceea ce priveşte sursele de aprovizionare cu echipamente militare, Grecia încearcă de zeci de ani să îşi echilibreze relaţiile cu Statele Unite şi Europa. Membră a NATO şi a Uniunii Europene, Grecia are posibilitatea de a achiziţiona echipamente militare din mai multe surse.

Câte tancuri are România

O satistică din 2022 cu privire la numărul de tancuri din ţările europene (vorbim aici de totalitatea tancurilor, nu doar de cele principale de luptă) clasa Grecia pe locul trei (1243 de tancuri), după Turcia (3022) şi Ucraina (2596). Între timp harta a suferit mutaţii enorme. În acel clasament România era cotată cu o totalitate de 451 de tancuri, la jumătate faţă de Polonia (863), dar oricum mai puţin decât Marea Britanie (227), Germania (266) sau Franţa (406). O altă statistică, din 2023 spune că România are 377 de tancuri principale de luptă şi 990 de blindate auxiliare. (Sursa – Istitutul Internaţional pentru Studii Strategige, 15 februarie 2023).

(Elena Andrei)

Afla mai multe despretancuriarmamentrazboi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt