Grecia apără noua sa legislaţie pentru săptămâna lucrătoare de şase zile şi spune că este o ”măsură excepţională”

Grecia apără noua sa legislaţie pentru săptămâna lucrătoare de şase zile şi spune că este o ”măsură excepţională”

Guvernul grec şi-a apărat noua politică a săptămânii de lucru de şase zile, declarând că este o ”măsură excepţională” care ar fi aplicată doar în ”circumstanţe specifice”, scrie News.ro.

Grecia a introdus la începutul lunii iulie o nouă reglementare care oferă angajaţilor din unele companii opţiunea de a lucra două ore în plus în fiecare zi sau de a adăuga un alt schimb de opt ore la programul lor - ceea ce înseamnă că ar putea lucra 48 de ore în loc de tradiţionalele 40 de ore pe săptămână.

Politica nu acoperă serviciile alimentare şi afacerile din turism.

Această politică a provocat indignare pe reţelele de socializare, criticată şi de sindicate şi observatorii politici.

Când pachetul de politici care conţine proiectul de lege a fost anunţat pentru prima dată în septembrie anul trecut, mii de oameni au protestat împotriva noilor politici.

Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea dacă politica ar putea fi extinsă la alte sectoare şi afaceri sau dacă angajaţii nu vor fi recompensaţi în mod echitabil sau ar fi suprasolicitaţi.

”Este important de remarcat că această nouă reglementare nu afectează în niciun fel săptămâna de lucru de 5 zile/40 de ore stabilită de legea elenă şi nici nu stabileşte o nouă săptămână de lucru de 6 zile. Tot ce face este să prevadă doar în circumstanţe limitate opţiunea unei zile lucrătoare suplimentare, ca măsură excepţională”, a spus ministrul grec al Muncii şi Securităţii sociale, Niki Kerameus.

Doar două tipuri de întreprinderi intră sub incidenţa regulamentului - şi anume cele care funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, cu ture rotative, şi cele care funcţionează 24 de ore pe zi, timp de cinci sau şase zile ale săptămânii, folosind şi ture rotative, spuse Kerameus.

În special pentru întreprinderile care nu sunt operaţionale în fiecare zi, ”opţiunea de zi de lucru suplimentară este permisă doar în cazul unui volum de muncă crescut”, a explicat Kerameus.

Ministrul a spus că noile reglementări vor proteja angajaţii de faptul că munca lor nu este declarată oficial în mod corect, ceea ce înseamnă că acum pot fi plătiţi în mod echitabil.

Afla mai multe despregreciamuncasase zile
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt