Generalul în rezervă şi liderul PNL, Nicolae Ciucă, demontează ameninţările nucleare ale Rusiei

Generalul în rezervă şi liderul PNL, Nicolae Ciucă, demontează ameninţările nucleare ale Rusiei

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost Şef al Statului Major al Armatei din 2015 până în 2019, şi fost ministru al Apărării, explică harta noilor ameninţări nucleare ruseşti, pe care Vladimir Putin a pus şi Bucureştiul. Liderul PNL consideră că nu avem motive de teamă, demontând falsele teze de la Kremlin. 

"Televiziunea rusă de stat – o sursă tradiţională de propagandă de război – a prezentat o hartă alarmantă. Aceasta susţinea că, după anunţarea desfăşurării armelor nucleare ale NATO în Europa, Rusia îşi va plasa o parte din arsenalul nuclear în regiunea Kaliningrad, de unde ar putea ataca majoritatea capitalelor statelor membre NATO. Iar una dintre ţintele teoretice de pe acea hartă era Bucureştiul", precizează Ciucă. 

Acesta înlătură orice urmă de îndoială că toată propaganda Kremlinului este una pur politică, iar ameninţările sunt aceleaşi, doar modul de prezentare se schimbă. 

Ciucă: "Singurul scop este intimidarea"

Fostul comandant al misiunilor din Afganistan şi Irak spune că ameninţarea cu folosirea armelor nucleare există de ani buni şi explică modul în care trebuie privită acum, în contextul în care Rusia vorbeşte din nou despre România ca despre o ţintă.

"Filtrăm mesajele politice al căror scop este doar intimidarea şi ne oprim asupra ameninţărilor reale; pornim de la faptul că, cel mai probabil, Rusia are deja focoase nucleare în regiunea Kaliningrad şi/sau în bazinul Mării Negre, iar acum doar încearcă să oficializeze această informaţie; chiar dacă statul rus ar avea capacitatea de a ne lovi, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este extrem de scăzută; adevăratul motiv pentru care Rusia scoate din nou pe masă cartea nucleară este unul pur politic, de aceea este necesar să ne păstrăm calmul, să evităm acţiunile pripite, fără a subestima pe nimeni cu nimic, dar să fim întotdeauna gata de acţiune."

Acesta insistă pe faptul că principala ţintă a ameninţărilor ruseşti este unitatea Occidentului, adică: parteneriatele, încrederea şi relaţiile dintre aliaţi. Iar cea mai bună apărare, în opinia sa, este să le întărim pe acestea – aliaţii să comunice şi să ne ajute reciproc, să construiască mai multă încredere în interiorul Alianţei. 

"Vladimir Putin ştie că nu este un adversar pe măsura Occidentului. De aceea, singura sa strategie este divizarea Occidentului şi ruperea unităţii statelor vestice. Aceste ameninţări hibride nu sunt noi, existând de zeci de ani; ele evoluează în pas cu tehnologia, însă, la bază, doar îşi schimbă forma şi aspectul. Substanţa rămâne aceeaşi – o autocraţie imperialistă care încearcă să câştige în mod ilegal teritorii prin atacarea unui vecin", spune liderul liberal.  

Dacă Uniunea Europeană şi NATO vor continua să sprijine militar şi economic Ucraina, deschizându-şi în acelaşi timp porţile pentru o viitoare aderare, atunci Rusia va avea foarte puţine mijloace pentru a le opri, adaugă Ciucă. Şi punctează, ca de fiecare dată, că NATO este cea mai puternică alianţă defensivă militară din lume, iar Uniunea Europeană este una dintre cele mai puternice economii mondiale. Atunci când sunt unite şi vorbesc clar, ele comunică pe singurul canal pe care Rusia înţelege mesaje – exercitarea puterii.

"Mulţumită apartenenţei noastre la NATO, avem siguranţa că suntem sub umbrela nucleară şi că, împreună cu aliaţii, ne vom putea proteja graniţele şi spaţiul aerian. Cu mintea la rece şi cunoscând bine situaţia, putem asigura securitatea României şi siguranţa cetăţenilor", îşi întăreşte Nicolae Ciucă explicaţiile despre ultima strategie rusă, ameninţarea nucleară.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprenicolae ciucakremlinputin
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt