FT: România ar putea bloca cumpărarea E.ON România de către compania energetică de stat a Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de Rusia

FT: România ar putea bloca cumpărarea E.ON România de către compania energetică de stat a Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de Rusia

Oferta depusă de compania ungară de stat MVM pentru cumpărarea furnizorului de energie E.ON România este deja în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni privind motivele din spatele ofertei considerate "umflate", inclusiv unele temeri de influenţă rusă, transmite ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, citat de Financial Times.

MVM este controlată de guvernul Viktor Orban.

Grupul energetic de stat maghiar MVM a depăşit recent alte companii interesate de achiziţionarea reţelei româneşti de distribuţie a gazelor şi electricităţii deţinute de compania germană E.ON.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mişcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit o fuziune feroviară cu o companie maghiară în parte din cauza legăturilor acesteia cu Rusia, scrie G4Media.ro.

„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacţie implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”.

E.ON Energie România deserveşte milioane de clienţi români cu energie electrică şi gaze, cu o cotă de piaţă care se apropie de 50%, a spus el.

MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri şi a fost principalul importator de gaze ruseşti în Ungaria. De asemenea, aceasta operează o centrală nucleară de concepţie rusească în Ungaria, care este în curs de extindere sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.

Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la E.ON Energie, pe care Burduja l-a estimat la cel mult 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuşi să plătească concurenţii, printre care şi două companii energetice româneşti deţinute de stat.

Burduja a declarat că serviciile de informaţii vor contribui la evaluarea riscului preluării E,=.ON Energie de către MVM. Valoarea tranzacţiei va fi analizată … şi implicaţiile potenţiale pe piaţa energiei”, a spus el. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând şi un punct de vedere din partea instituţiei de securitate naţională”.

„Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”, a declarat Burduja, adăugând că România vrea să îşi exploateze propriile resurse de gaze naturale şi să cumpere livrări suplimentare pe piaţa spot.

În decembrie, premierul Viktor Orbán a declarat pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există „probleme nerezolvate” care mai trebuie rezolvate. „Premierul român a ridicat aceste probleme şi a cerut … să înfiinţăm un grup de lucru comun pentru a calma pe toată lumea şi a face totul transparent”, a declarat Orbán, lăsând fără răspuns alte întrebări privind implicarea Rusiei în afacere.

Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunţat în 16 decembrie că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze şi energie electrică a E.ON din România. Romgaz şi OMV Petrom au fost şi ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.

Conform acordului, MVM Group va achiziţiona participaţia de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum şi participaţia de 98% în E.ON Asist Complet.

Tranzacţia este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze şi electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienţi. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea şi întreţinerea hardware.

Afla mai multe despreeon româniaungariamvm
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt