Oficialii militari şi de securitate ruşi îi cer preşedintelui Vladimir Putin să pună în aplicare mobilizarea completă şi tranziţia către o economie de război, scrie publicaţia rusească Meduza. Dezvăluirile, spune Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, indică faptul că elita de securitate a Rusiei – asemenea lui Putin – nu este interesată de o rezolvare negociată şi paşnică a războiului în viitorul apropiat.
Elitele ruseşti şi oficialii de securitate de rang înalt de la Moscova manifestă o nemulţumire faţă de strategia preşedintelui rus Vladimir Putin de a purta războiul din Ucraina cu jumătăţi de măsură şi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de calendarul preşedintelui privind finalizarea războiului scrie Hotnews.ro.
Surse din administraţia prezidenţială rusă, din Duma de Stat şi, în sens mai larg, din guvernul federal rus şi din guvernele regionale au declarat pentru publicaţia independentă rusească Meduza că elitele sunt din ce în ce mai „dezamăgite” şi „obosite” de aşteptarea încheierii războiului şi sunt din ce în ce mai preocupate de impactul pe termen lung al sancţiunilor occidentale asupra economiei Rusiei.
În acelaşi timp, două surse apropiate administraţiei prezidenţiale au observat că guvernul rus nu are în prezent o viziune clară pentru Rusia postbelică şi că sfârşitul războiului ar putea fi „critic” pentru administraţia prezidenţială dacă aceasta nu poate identifica un discurs clar pentru a convinge societatea rusă după război.
O sursă din administraţia prezidenţială rusă a declarat pentru Meduza că elitele ruseşti, în primul rând oficiali de securitate de rang înalt, sunt din ce în ce mai frustraţi de faptul că nu dispun de „suficientă” forţă de luptă şi echipamente pentru a conduce războiul şi consideră că Putin trebuie să decreteze o „mobilizare” şi să aducă complet societatea şi economia rusă pe o bază de război.
ISW: Oficialii ruşi par să admită că pierderile imense de pe front nu au adus câştiguri proporţionale
Dezvăluirea Meduza, notează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington, sugerează că oficialii militari şi de securitate ruşi par să admită că armata rusă nu obţine câştiguri teritoriale semnificative proporţionale cu pierderile de militari şi de echipament pe care le suferă în Ucraina.
Oficialii militari şi de securitate vor ca Putin să intensifice războiul
În ciuda pierderilor, oficialii militari şi de securitate ruşi nu par pregătiţi să abandoneze războiul şi ar dori, în schimb, ca Putin să intensifice efortul, spune analiza ISW. Una dintre soluţii ar fi mobilizarea suplimentară a rezerviştilor şi trecerea economiei pe picior de război.
Deocamdată, ISW continuă să evalueze faptul că Putin se opune efectuării unei mobilizări suplimentare sau a rezerviştilor şi a economiei, deoarece astfel de decizii ar fi profund nepopulare în rândul societăţii.
De ce a scăzut ritmul avansului rusesc
Analiza spune în acelaşi timp că diagnosticul prezentat de elitele ruseşti cu privire la ritmul tot mai lent al avansului pe front – şi anume lipsa forţei de luptă – este inexact.
ISW evaluează că incapacitatea Moscovei de a obţine un succes mai clar ţine de ineficienţa forţelor ruseşti din prima linie, slabele abilităţi de planificare a campaniei ale comandanţilor ruşi şi lipsa semnificativă de vehicule blindate.
Forţele ruse au demonstrat recent că sunt capabile să obţină câştiguri lente, prin atacuri ale infanteriei în direcţiile Pokrovsk şi Kurahove, însă incapacitatea lor de a efectua manevre rapide, mecanizate, le-a împiedicat să transforme aceste câştiguri tactice în penetrări adânci în zonele din spatele Ucrainei.
Negocieri doar în condiţiile dictate de Rusia
Dezvăluirile Meduza, mai spune ISW, indică faptul că elita de securitate a Rusiei – asemenea lui Putin – nu este interesată de o rezolvare negociată şi paşnică a războiului în viitorul apropiat.