Franţa aprobă taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice

Franţa aprobă taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice

Consiliul de Stat, instanţa administrativă supremă din Franţa, a dat undă verde unui program de testare a taxiurilor zburătoare electrice în timpul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris (26 iulie - 8 septembrie), autorizat de Guvernul francez, dar contestat de Primăria locală, arată Agerpres.

Decizia Consiliului de stat reprezintă o măsură de urgenţă, deci provizorie, în aşteptarea unei audieri pe fond, care ar trebui să aibă loc la toamnă.

Ministerul francez al Transporturilor a autorizat la începutul lunii iulie crearea unui „heliport” – o platformă ce permite decolarea şi aterizarea acestor taxiuri zburătoare – pe Sena, în estul capitalei franceze, şi „deschiderea sa pentru circulaţia aeriană publică”.

Primăria din Paris a anunţat imediat că va face recurs în instanţă. Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate de consilierii municipali din Paris, atât de cei aflaţi la putere, cât şi de cei din opoziţie, care l-au denunţat ca fiind „o aberaţie ecologică”.

Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial al Franţei pe 9 iulie, după mai multe luni de aşteptare, exploatarea platformei plutitoare se va încheia „pe 31 decembrie 2024 cel mai târziu”, ţinând cont de „caracterul experimental” al proiectului dezvoltat de grupul Aeroports de Paris (ADP).

Afla mai multe desprefrantataxi zburator
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt