Frână la reducerile pentru studenţi. Bilete de tren la preţ întreg timp de patru zile

Frână la reducerile pentru studenţi. Bilete de tren la preţ întreg timp de patru zile

Controversă legată de reducerea acordată studenţilor la călătoriile cu trenul. Mai multe companii feroviare, printre care şi CFR Călători, nu mai vând bilete la preţ redus, pe motiv că noua lege e neclară. Studenţii ar trebui să-şi poată cumpăra acum bilete la doar 10% din preţ, însă operatorii spun că nu ştiu cum să acorde reducerea. Ei aşteaptă intrarea în vigoare a noilor norme de aplicare, lucru care se va întâmpla abia joi. Legea trebuie aplicată chiar şi fără aceste norme, o spune chiar Ministerul Transporturilor.

Studenţii care călătoresc zilele acestea cu trenul trebuie să plătească preţul întreg pentru bilete. Dacă până luna aceasta reducerea la ghişee era de 50%, acum procentul ar fi trebuit să crească la 90%. O parte din operatorii feroviari nu mai dau, însă, bilete, nici la jumătate de preţ.

Acesta este mesajul afişat de CFR Călători în toate gările din ţară. ,,Începând cu data de 3 SEPTEMBRIE 2023, ORA 00:00, NU se vor mai elibera legitimaţii de călătorie cu reducere/ gratuitate PENTRU STUDENŢI, până la intrarea în vigoare a normelor de aplicare", a anunţat CFR.
Companiile de transport pun această decizie pe seama unei breşe legislative. Noua lege a învăţământului superior, intrată în vigoare pe 3 septembrie şi care cuprinde şi noua reducere de 90%, nu are norme de aplicare. Altfel spus, operatorii feroviari susţin că nu ştiu cum trebuie acordată reducerea la bilete.
După aproape două zile în care studenţii nu au beneficiat de reducere, Ministerul Educaţiei a publicat şi normele de aplicare. Ele vor intra, însă, în vigoare abia joi. Reprezentanţii studenţilor spun că CFR Călători a luat această decizie mai mult de teama că sumele compensate pe biletele reduse nu le vor fi decontate la timp.
Până la intrarea în vigoare a normelor de aplicare, studenţii plătesc sumele întregi pe bilete, iar banii nu le vor fi decontaţi retroactiv. În România sunt peste 300 de mii de studenţi care se încadrează la noua reducere de 90% la călătoriile cu trenul.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt