FOTO. Harta zonelor din România unde vă puteţi întâlni nedorit cu urşii

FOTO. Harta zonelor din România unde vă puteţi întâlni nedorit cu urşii

România are peste 7.000 de exemplare de urs brun, iar întâlnirile neplăcute cu ei sunt semnalate tot mai frecvent autorităţilor, scrie Profit.ro.

WWF-România a realizat în 2021 o hartă bazată pe datele Ministerului Mediului privind pagubele cauzate de urşi.

„Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărţi de risc detaliate la nivelul fiecărui judeţ cu populaţie de urs, ba mai mult, pentru a fi identificate punctual potenţialele riscuri la nivelul localităţilor şi fondurilor cinegetice în baza conflictelor cu urşii raportate anterior către Ministerul Mediului”, se arată într-un comunciat de presă al organizaţiei.

De asemenea, harta include şi cazurile apărute în presă privind atacurile ursului asupra omului.

„La ora actuală există suficiente resurse, atât din datele pe care le deţine Ministerul, cât şi din studiile pe teren şi observaţiile realizate de ONG-urile specializate în carnivore mari pentru a avea un tablou edificator al zonelor de risc. E nevoie doar ca Ministerul Mediului să le centralizeze, să genereze aceste hărţi şi să le facă publice”, subliniază Cristian Remus Papp, coordonator al departamentului Specii şi Arii protejate WWF-România, citat de Ştirile Pro TV.

Hărţile cu zone de risc

Harta zonelor critice de conectivitate realizată de WWF-România şi partenerii din proiectul ConnectGREEN:

Această hartă este interactivă şi poate fi regăsită AICI.

În Munţii Carpaţi trăiesc aproximativ 6.400 - 7.200 de exemplare de urs, peste 40% din urşii Europei, „însă această bogăţie a biodiversităţii începe să ameninţe cea mai de preţ bogăţie a unei ţări - populaţia". "Trebuie să înţelegem că, indiferent de circumstanţe, viaţa omului are prioritate", a subliniat Ministrul Mediului.

În acest context, el a solicitat Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populaţiei de urs brun din Europa şi să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecţie.

De asemenea, el a menţionat că, în ultimii 20 de ani, în România, 26 de oameni au fost ucişi de urşi şi 274 persoane au fost desfigurate. Marţi, a murit a 27-a persoană, o tânără atacată de urs în Bucegi, pe traseul montan Jepii Mici.

Afla mai multe despreursimunteharta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt