FOCUS PE VACANŢĂ Trăsura, la mare căutare pe litoral

FOCUS PE VACANŢĂ Trăsura, la mare căutare pe litoral
foto: cugetliber.ro

Una dintre tradiţiile de pe litoralul românesc rămâne plimbarea cu trăsura prin staţiuni. Tradiţia este atât de veche încât meseria a fost lăsată moştenire din tată în fiu, iar birjarii fac asta de pe vremea când nici nu existau hotelurile în sud. În aceşti zeci de ani, nume celebre şi chiar şefi de stat au urcat în trăsurile lor la o plimbare.

De cum se lasă seara în staţiunile din sudul litoralului, birjarii îşi încep activitatea. Este momentul când turiştii ies la plimbare, iar trăsurile frumos aranjate şi luminate îi atrag ca un magnet. La un colţ de stradă, în Neptun, l-am întâlnit pe Ahmed. Are 70 de ani şi este cel mai vechi dintre cei din zonă. Abia ce terminase prima plimbare a serii. A moştenit meseria de la tatăl lui, la fel şi trăsura.

Îşi aminteşte că pe vremea lui Ceauşescu litoralul arăta altfel. Erau atât de mulţi oameni că abia făcea faţă cererii. Ismail, un alt birjar din Neptun a avut ocazia să-l plimbe cu trăsura pe fostul preşedinte Traian Băsescu. Îşi aminteşte că oamenii îi făceau cu mână şi că la început nu l-a recunoscut. Ismail face meseria de 20 de ani, iar 3 dintre băieţii lui îi calcă deja pe urme. Iar calul care se plimbă mândru pe străzile din staţiune poartă un nume de seamă. Îl cheamă Maradona.
 
Toată vara, în fiecare seară, birjarii ies să îi bucure pe turişti cu o plimbare cu trăsura. Mare parte dintre birjari se întreţin restul anului cu ceea ce reuşesc să strângă după un sezon pe litoral.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt