FOCUS PE VACANŢĂ Nicio masă fără peşte pe litoral

FOCUS PE VACANŢĂ Nicio masă fără peşte pe litoral
foto: wikipedia.org/wiki/Turbot

Când ajungem pe litoral, nici nu încape vorbă să nu încercăm un peşte prospăt şi bun. Iar cherhanalele sunt cea mai bună şi sigură alegere. Până ce peştele ajunge la noi pe masă, drumul este însă lung. Pescarii petrec zile întregi pe mare. Problema este că, de la an la an, sunt tot mai puţini, iar cererea tot mai mare şi mai dificil de satisfăcut.

Cel puţin 48 de ore stau pescarii în largul Mării Negre pentru ca turiştii să mănânce peşte proaspăt la prânz sau cină. Când vine vorba de calcan, pot face ieşiri de 2-3 ori pe lună cu pescadoarele. Calcanul este peştele vedetă în cherhanalele de pe litoral. Şi cel mai scump.

Apetitul românilor pentru fructe de mare a crescut de la an la an. Midiile sunt şi ele tot mai cerute, iar pescadoarele  ies zilnic în căutarea lor. Căci la masa de prânz, vedeta este borşul din peşte.

Cherhanalele se confruntă, totuşi, cu o problemă, lipsa peştelui proaspăt. De aceea, de multe ori, pescăriile sunt nevoite să importe peştele atât de cerut de clienţi.
Pofta de mâncare este mai mare pe litoral, mai ales după o zi de relaxare la plajă şi în apa mării. Alexandra Popescu ne spune unde preferă românii să mănânce la malul mării şi cât costă preparatele pe litoral.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt