Prezent la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AgriFish) de la începutul acestei săptămâni, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a ţinut să precizeze că România sprijină fără rezerve conţinutul declaraţiei comune privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial Uniunea Europeană (UE) – Ucraina, însă consideră esenţială constituirea unui fond de criză dedicat fermierilor din statele membre, scrie Agro-TV.
„Faptul că ne reunim în acest format şi reprezentăm sectorul agricol al ţărilor noastre ne obligă să acţionăm concret şi solidar. Nu mai este suficient să luăm notă de preocupări. Este momentul să formulăm măsuri clare pentru a proteja sectoarele noastre agricole cele mai grav afectate”, a afirmat ministrul Florin Barbu în declaraţia de la Consiliul AgriFish, postată pe pagina sa de FaceBook.
Şeful MADR a subliniat că, odată cu sprijinul acordat Ucrainei, este obligaţia UE de a nu neglija protejarea intereselor fermierilor europeni.
„Totodată, avem obligaţia şi o responsabilitate mare faţă de fermierii noştri şi cei din Uniunea Europeană de a le proteja şi apăra interesele. România sprijină fără rezerve conţinutul declaraţiei comune privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial Uniunea Europeană-Ucraina. Aşa cum am spus în precedentele intervenţii în cadrul acestui consiliu, datoria noastră este să ne protejăm fermierii, să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că pot continua să producă şi pentru a ne asigura securitatea alimentară. Acesta este motivul pentru care suntem aici şi este obligatoriu să ne îndeplinim acest mandat în folosul fermierilor noştri”, a mai spus ministrul Florin Barbu.
În plus, ministrul român al agriculturii consideră esenţială constituirea unui fond de criză dedicat producătorilor agricoli din UE, care să compenseze pierderile cauzate de importurile excesive din Ucraina.
„Acest fond trebuie să fie flexibil, accesibil rapid şi adaptat impactului real din teren, mai ales în regiunile de frontieră cele mai expuse. Totodată, susţinem introducerea unei clauze de revizuire la doi ani pentru a permite o ajustare eficientă în funcţie de evoluţia pieţei. România nu cere privilegii, ci tratamente echitabile şi măsuri proporţionale cu impactul suferit. Dacă dorim ca piaţa unică să rămână funcţională, atunci trebuie să integrăm aceste măsuri de protecţie direct în acordul revizuit”, a transmis ministrul Florin Barbu în cadrul reuniunii Consiliului AgriFish de luni, de la Bruxelles.