Festivalul dovleacului

Festivalul dovleacului

Mii de bănăţeni au invadat localitatea Kikinda din Serbia, unde se desfăşoară celebrul festival al dovlecilor giganţi. Vedeta acestei ediţii a fost un dovleac de peste 865 de kilograme, iar câştigătorul a fost un cultivator din Ungaria. Acesta şi-a bătut propriul record de anul trecut când a venit cu un dovelac de peste 760 de kilograme.

La fiecare mijloc de septembrie, străzile din zona centrală a oraşului devin neîncăpătoare pentru miile de vizitatori dornici sa guste din plăcintele de dovleac, să asculte muzica sârbească şi să se distreze.

Festivalul Dovleacului de la Kikinda a devenit deja un simbol al toamnei şi se spune că daca te urci pe un dovleac uriaş, aşa cum numai la Kikinda creşte, poţi vedea întreg Banatul. Şi anul acesta, peste 20.000 de bănăţeni din judetele de la frontiera cu Serbia au trecut graniţa pentru a mânca dovleac sârbeasc.

Mai multe gospodine din satele româneşti de langa Timişoara şi-au făcut un obicei în a veni în fiecare an la festival aducând placinte cu  dovleac românească. Nu doar plăcintele au fost la mare căutare. Pe tarabele comercianţilor au apărut şi alte produse făcute din dovleac.

Vedete au fost însă dovlecii uriaşi care cântăresc câteva sute de kg. În acest an dovleacul vedetă a câştigat 865,5 kg. Cu peste 100 de kg mai mult ca cel de anul trecut. Dar câştigătorul a fost acelaşi, un cultivator de dovleci din Ungaria. 

Festivalul dovleacului de la Kikinda este singurul de acest fel din întreaga Serbie. Festivalul se va încheia cu un foc de artificii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt