Fâşia Gaza împărţită în două. Coridor umanitar pentru civili

Fâşia Gaza împărţită în două. Coridor umanitar pentru civili
foto: twitter.com/nexta_tv

Graniţa de la Rafah s-a redeschis iar mii de oameni aşteaptă să iasă din infern. Cei 260 de români care sunt în Gaza mai au însă de aşteptat, pentru că nu au voie încă să treacă graiţa. În tot acest timp, Tel Avivul a anunţat că urmează o nouă fază a ofensivei după ce oraşul Gaza este acum complet înconjurat.

Urmează însă încă o pauză de câteva ore pentru a le permite civillilor să plece printr-un culoar umanitar. Vă avertizăm, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional! 

A fost încă o noapte sub teroarea bombardamentelor în Gaza. Aviaţia israeliană a lovit 450 de ţinte în ultimele 24 de ore. În aceste operaţiuni mai mulţi terorişti au fost eliminaţi, printre care şi şeful securităţii Hamas. Oraşul Gaza a fost încercuit complet, după ce coloanele de blindate israeliene care avansau pe centrul Fâşiei au ajuns la ţărmul Mediteranei. Fâşia Gaza a fost complet împărţită în două de trupele israeliene.

Urmează însă o încetare a focului, pentru doar patru ore. Forţele de Apărare ale Israelului anunţă că au deschis un coridor umanitar iar civilii din nordul Fâşiei sunt îndemnaţi să călătorească spre sud. Israelul a fost acuzat de mai multe ori că nu protejează civilii din Gaza şi comit crime de război. Şefii armatei isreliene susţin însă că populaţia este avertizată înainte de atacuri, dar că  Hamas sunt cei care se folosesc de civili pe post de scut uman.

Între timp, în Gaza, peste 1,5 milioane de locuitori sunt strămutaţi spre sud. 700.000 dintre ei sunt adăpostiţi în centrele ONU pentru refugiaţii palestinieni. Supraaglomerarea poate duce la epidemii grave, avertizează OMS. Viaţa este din ce în mai grea. Apa este din ce în ce mai puţină, la fel şi alimentele şi combustibilul.

Civilii însă, au din nou o şansă de scăpare. Frontiera Rafah s-a redeschis pentru cetăţenii străini şi cei răniţi. În continuare, niciun român pe listă. 260 din cei 350 au cerut să părăsească Gaza. De la Bucureşti, ministrul român de externe, reiterează că încă au loc negocieri pentru evacuarea acestora.

La Cairo sunt două echipe ale Ministerului de Externe care menţin legătura cu autorităţile egiptene şi israeliene. Teroriştii Hamas spun însă că nu vor mai permite trecerea cetăţenilor străini până când răniţii din Gaza nu vor fi evacuaţi în Egipt. De cealaltă parte, armata israeliană nu i-ar mai lăsa pe palestinienii răniţi să fie evacuaţi spre spitale din Egipt.

În încercarea de a mai calma tensiunile din Orient, Anthony Blinken, secretarul de Stat al SUA, a avut o vizită neanunţată în Irak, ca parte a turneului său diplomatic. El a vorbit şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmound Abbas, care a cerut o încetare a focului. Astăzi, Blinken îşi continuă turneul din Orient în Turcia, unde se întâlneşte cu ministrul turc de externe dar nu şi cu preşedintele Erdogan.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt