Meta/Facebook primeşte de la companiile de jocuri de noroc datele celor care pariază on-line, fără ştirea acestora. Sunt apoi ţintiţi agresiv cu reclame la cazinouri şi site-uri de pariuri.
O investigaţie condusă de ziarul The Observer dezvăluie că datele sunt partajate în secret, fără acordul utilizatorilor, şi sunt utilizate apoi de Meta, compania-mamă a Facebook, pentru a profila anumite persoane ca “jucători/persoane interesate de jocurile de noroc”. Ulterior, platforma de socializare împinge agresiv conţinut/ reclame la cazinouri şi site-uri de pariuri online pe profilurile acestora. Procedura este realizată prin intermediul unui instrument de urmărire ascuns, cunoscut sub numele de Meta Pixel, încorporat în zeci de site-uri de jocuri de noroc din Marea Britanie, care colectează automat informaţii despre vizitatori, inclusiv ce pagini web accesează şi butoanele pe care dau click, arată BiziDay.
Deşi legea interzice colectarea datelor fără acordul explicit al utilizatorilor, Observer, care a făcut un experiment pe 150 de site-uri destinate jocurilor de noroc, a constatat că 52 dintre acestea au partajat, fără permisiune, date către Meta. Mai mult, relevă jurnaliştii care au participat la experiment, transferul de date a avut loc odată cu încărcarea paginii web, înainte ca aceştia să dea click pentru a accepta/ refuza partajarea anumitor date în scopuri de marketing. În zilele următoare, conturile experiementale ale celor de la Observer au fost bombardate cu reclame la site-uri de jocuri de noroc, indicând faptul că au fost profilaţi de Meta ca fiind “persoane interesate de jocurile de noroc”.
Experţii în confidenţialitatea şi protecţia datelor avertizează că partajarea datelor cu Meta este problematică chiar şi atunci când există consimţământ, însă transmiterea acestora fără o aprobare clară şi informată reprezintă o încălcare flagrantă a legii, subliniind că Meta “nu este doar un spectator pasiv, ci un actor direct implicat în aceste practici ilegale”. Compania profită de pe urma metodelor de colectare şi utilizare abuzivă a datelor de către clienţii săi, alegând în mod sistematic să ignore problema, explică aceştia.
În urma dezvăluirilor, autoritatea de reglementare independentă din Marea Britanie pentru supravegherea şi aplicarea legilor privind protecţia datelor (ICO) a reafirmat că analizează utilizarea instrumentelor de urmărire şi nu va ezita să ia măsuri, inclusiv amenzi de până la 500 de mii de lire sterline. Comisia pentru Jocuri de Noroc a transmis că operatorii trebuie să se conformeze legislaţiei privind protecţia datelor şi să prevină eventualele prejudicii cauzate de jocurile de noroc.
Meta nu a avut încă o reacţie publică, însă a menţionat că advertiserii sunt responsabili de obţinerea consimţământului utilizatorilor.