O fabrică mică din Voluntari era kilometrul zero al unei reţele internaţionale de traficanţi de droguri. Laboratorul clandestin producea medicamente care conţineau efedrină şi pseudoefedrină. Din Voluntari ajungeau în ţări precum Cehia, Polonia şi Slovacia. Acolo, traficanţii scoteau din comprimate substanţele şi produceau metamfetamină, un drog periculos.
În urmă cu un an, poliţiştii din Europa dădeau alerta în România..Aflaseră că la noi în ţară există un laborator clandestin care furnizează materie primă traficanţilor de droguri din străinătate. Anchetatorii români au mers pe firul datelor obţinute şi aşa au ajuns la românul din spatele acestei reţele internaţionale: Laurenţiu Huică, administratorul uneia dintre cele mai mari fabrici de medicamente din ţară. Era ajutat de un bărbat din Iaşi, Cristian Iosipescu, cu ani buni în închisoare la activ. Cei doi erau prieteni şi se cunoşteau de mult. Au reuşit să clădească un adevărat imperiu. Afacerea lor a avut un profit estimat la aproape jumătate de miliard de euro.
Activitatea firmei se muta ulterior la periferie, în Voluntari. Un loc mic, pierdut printre case şi blocuri. Oamenii din zonă spun că nu le-ar fi trecut prin cap vreodată că acolo se întâmplă ceva ilegal.
Ce se întâmpla însă în fabrică din Voluntari era doar o mică parte din activitatea grupării infracţionale. Acolo erau produse comprimatele care plecau în Polonia, Cehia şi Slovacia Într-un singur an, poliţiştii au interceptat 97 de tiruri care au livrat în aceste ţări medicamente produse în România. Transporturile treceau fără probleme de controlul vamal, pentru că fabrica din Voluntari era autorizată să lucreze cu efedrină şi pseudoefedrină, două substanţe chimice care se regăsesc şi în picăturile de nas. De la vamă, medicamentele erau duse iniţial în Polonia.
În doar doi ani, cei doi români au trimis peste 168 de milioane de comprimate din care s-ar fi produs aproape 5 tone de metamfetamină. În conturile membrilor din reţeaua internaţională au ajuns sute de milioane de euro.
În urma percheziţiilor de la începtul lunii martie, autorităţile au confiscat aproximativ 3 tone de efedrină, mai multe loturi de medicamente, documente şi suma de 600 de mii de euro. Dosarul este foarte amplu, iar poliţiştii spun că ar exista mai multe ţări în care cei doi inculpaţi, arestaţi acum pentru 30 de zile, ar fi trimis astfel de comprimate.