"Brâncuşi văzut în 145 de portrete" şi "Anotimpul tăcerilor" sunt proiectele prin care "Ziua Brâncuşi" a fost marcată sâmbătă la Pavilionul României la Expo 2020 Dubai, în parteneriat cu Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi. Cele două iniţiative artistice, prezentate publicului internaţional la Pavilionul Românie, omagiază geniul marelui artist român, considerat a fi unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.
Primul proiect, intitulat "Brâncuşi văzut în 145 de portrete", face obiectul unui concurs internaţional de arte vizuale, destinat elevilor şi studenţilor din cadrul unităţilor de învăţământ cu specializare arte plastice, fiind derulat în anul 2021, în colaborare cu Liceul de Arte "Constantin Brăiloiu" Târgu Jiu.
"Anotimpul tăcerilor", cel de-al doilea eveniment propus pentru a celebra ziua dedicată maestrului Constantin Brâncuşi, cuprinde numeroase lucrări fotografice ale artistului fotograf Ionel Scaunaşu, care surprind renumitele opere "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului", "Coloana Infinitului", în cele 4 anotimpuri pe parcursul mai multor ani.
Operele lui Constantin Brâncuşi, unul din cei patru ambasadori ai conceptului naţional "New Nature", alături de George Enescu, Grigore Antipa şi Nicholas Georgescu-Roegen, sunt ilustrate simbolic în cadrul Pavilionului României la Expo 2020 Dubai prin diferite proiecte, precum realitatea augmentată şi instalaţia artistică "Connected Cloud - Connected Minds", cu o formă inspirată din sculptura "Coloana Infinitului".
Creaţiile marelui sculptor Constantin Brâncuşi reprezintă o sursă de inspiraţie şi pentru membrii brandului românesc Via.zzo 3D by Aragon, prezenţi în luna februarie 2022 în zona dedicată tradiţiilor româneşti reinterpretate. Aceştia au realizat 4 scaune din "terrazzo", un material ecologic cu un conţinut de peste 85% pietre naturale din marmură, care îmbinate iau forma sculpturii "Coloana Infinitului". În cadrul atelierelor interactive, publicul vizitator este implicat într-un proces de creaţie a unui covor cu motive româneşti, realizat din pietre de marmură de mici dimensiuni, a cărui imagine finală va fi formată din 140 de cartoane cu dimensiuni de 15x15cm.
Nu în ultimul rând, opera lui Constantin Brâncuşi a fost omagiată în Pavilionul României prin susţinerea celui mai mare atelier de lucrări în cărbune şi grafit, realizat de tânărul sculptor român Daniel Rădulescu, prezent în noiembrie 2021, în secţiunea "Tradition Reloaded", la care au participat mii de vizitatori ai Pavilionului naţional din 100 de ţări. În prezent, o selecţie de aproximativ 200 de lucrări sunt expuse în galeria de artă Galateca şi face parte dintr-o expoziţie caritabilă dedicată derulării programelor educative pentru copiii din zonele defavorizate din ţară, conform paginii de Facebook a Pavilionului.
Sursa> Agerpres