EUROPA VOTEAZĂ - LIVE TEXT. Alegătorii din 21 de ţări votează noua componenţă a Parlamentului European

EUROPA VOTEAZĂ - LIVE TEXT. Alegătorii din 21 de ţări votează noua componenţă a Parlamentului European

Alegătorii din 21 de ţări, inclusiv România, merg astăzi la urne pentru a decide componenţa Parlamentului European. În timp ce principalele grupuri politice, popularii europeni şi social-democraţii, vor rămâne cele mai mari din noul parlament, se aşteaptă o creştere semnificativă a populiştilor şi a extremei-drepte.

Aproximativ 373 de milioane de europeni cu drept de vot vor alege 720 de reprezentanţi, cu 15 mai mulţi decât data trecută, dar mai puţini decât cei 751 de eurodeputaţi care făceau parte din Parlament înainte de Brexit.

22:00 - Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos, informează EFE şi AFP.

21:00 - Partidul naţionalist flamand N-VA (Noua Alianţă Flamandă) este pe cale să rămână cel mai mare partid din parlamentul belgian, în timp ce liberalii premierului Alexander De Croo s-au prăbuşit în alegerile legislative desfăşurate duminică, pregătind ţara pentru luni de negocieri dificile pentru o coaliţie, relatează Agerpres.

20:30 - Candidatul principal al Partidului Popular European pentru şefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat virtual, de la Bruxelles, unui eveniment de campanie din Germania şi s-a arătat încrezătoare după ce rezultatele unui exit-poll au arătat că partidul său, CDU, s-a clasat cel mai bine, conducând detaşat în scrutinul europarlamentar din Germania, relatează POLITICO.

20:00 - Sondajele la ieşirea de la urne din Germania, unde urnele s-au închis la ora locală 18.00 (19.00, ora României), arată că alianţa conservatoare CDU/CSU, reprezentată cândva de fostul cancelar Angela Merkel, a ieşit clar învingătoare, cu 29,5-30% din voturi, ceea ce îi conferă un avans decisiv în faţa celorlalte partide, relatează The Guardian.
În schimb, Verzii par să fi avut o prestaţie dezamăgitoare, obţinând doar 12-12,5% din voturi, faţă de 20,5% în 2019, când au avut al doilea cel mai bun rezultat.

18:30 - Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, este cel mai probabil câştigătorul alegerilor europene de duminică din Austria, potrivit unor sondaje publicate de principalele mass-media, informează AFP şi Reuters.

18:00 - Rata de participare în Germania la alegerile europene de duminică se situa la ora locală 14:00 (12:00 GMT) la 32,3%, cu aproape trei puncte procentuale mai mult faţă de rata de 29,4% înregistrată la aceeaşi oră la alegerile europene din 2019, conform datelor publicate de comisia electorală, informează Agerpres.

17:20: La o oră după deschiderea urnelor pentru alegerile europene din Franţa metropolitană, Marine Le Pen, al cărei partid de extremă dreapta ar putea obţine o victorie istorică la alegerile din această duminică, a votat în fieful său electoral din departamentul Pas-de-Calais, transmite Agerpres.

Le Pen, care şi-a desemnat "urmaşul", Jordan Bardella (28 de ani), în fruntea listei pentru Parlamentul European, nu a făcut nicio declaraţie în faţa presei, dar, mereu zâmbitoare, i-a salutat pe câţiva dintre susţinătorii săi din localitatea Henin-Beaumont (nord), unde este arondată.

Adunarea Naţională (RN) ar putea obţine până la o treime din voturi şi ar putea lăsa lista lui Valerie Hayer susţinută de preşedintele francez, Emmanuel Macron, la o distanţă de 15 puncte procentuale. Partidul fondat de Jean-Marie Le Pen a câştigat alegerile europene în 2014 şi 2019, dar întotdeauna cu o marjă redusă.

16:40 - Autorităţile electorale din Irlanda au început numărarea voturilor la alegerile europene în această duminică, în timp ce numărătoarea voturilor locale se desfăşoară încet, cu cele două mari partide naţionale, creştin-democratul Fine Gael şi centristul Fianna Fail aflându-se în frunte, în timp ce Sinn Fein pierde teren, iar separatiştii fac progrese, informează Agerpres.

16:30 - Un sfert din electoratul italian a votat în alegerile europene de la deschiderea urnelor, sâmbătă după-amiază, şi până duminică la prânz, într-un scrutin în care analiştii avertizează că s-ar putea înregistra un vârf de absenteism istoric, informează EFE.

16:00 - Comisia Electorală din Polonia, care supraveghează desfăşurarea alegerilor europene, a transmis duminica aceasta că votul se desfăşoară în deplină normalitate, dar cu o prezenţă redusă la scrutin, în condiţiile în care 29 de milioane de polonezi au drept de vot, informează EFE.

15:00 - În Ungaria, alegerile europene se desfăşoară duminică în normalitate şi fără incidente de la deschiderea secţiilor de vot la ora 5:00 GMT, iar participarea a ajuns la 23% în primele patru ore, potrivit datelor de la Oficiul Electoral Naţional (NVI) din ţara central-europeană, informează EFE.

14.30 - Partidul Progresist (PS), condus de fostul vicepreşedinte al Parlamentului European Michal Simecka, ar fi câştigat alegerile europene din Slovacia, potrivit datelor neoficiale publicate duminică de ziarul Pravda, unul dintre cel mai mari din ţară, informează duminică EFE.

13.30: Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat votul în Germania.

„Să arătăm puterea democraţiei noastre”, a scris ea la X. „Să facem Europa, casa noastră comună, mai puternică ca niciodată”, a spus politicianul german de centru-dreapta.

12:03  Premierul spaniol Pedro Sanchez a votat duminică la Madrid. 

„Îndemn pe toată lumea să participe şi să decidem împreună ce viitor dorim pentru Europa, dacă dorim progres sau regres, dacă dorim o Europă a solidarităţii sau o Europă reacţionară”, a spus el.

11:30 Prezenţa la alegerile europarlamentare este de 12.12%, mai mare cu 1.75 puncte procentuale decât prezenţa la aceeaşi oră din anul 2019, de 10.37%. În ţară au votat deja 2.426.839 de cetăţeni.

11:00 ALEGERI ANTICIPATE ÎN BULGARIA

Bulgarii merg astăzi la urne pentru al şaselea scrutin parlamentar din ultimii trei ani. Votul de duminică are loc după prabuşirea, în martie, a coaliţiei formate din partidul de centru-dreapta GERB şi partidul reformist „Continuăm schimbarea” (PP).

10:10 Malta, cea mai mică ţară din Uniunea Europeană, a înregistrat o prezenţă la vot de 72,8% pentru alegerile europarlamentare, conform firmei de sondare a opiniei publice Europe Elects. Malta a organizat scrutinul pentru Parlamentul European sâmbătă, la fel ca şi alte câteva state membre.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt