EUROPA VOTEAZĂ. Care sunt cele cinci aspecte de urmărit la votul european

EUROPA VOTEAZĂ. Care sunt cele cinci aspecte de urmărit la votul european

Este Super-duminica alegerilor pentru Parlamentul European. Care sunt principalele aspecte de urmărit la scrutinul european care se încheie azi, potrivit POLITICO, preluat de News.ro.

1. Rata de participare

Lăsând la o parte intrigile politice, o provocare majoră - dacă nu chiar cea mai mare - pentru Uniunea Europeană este aceea de a-i face pe cei 450 de milioane de cetăţeni ai săi să le pese cu adevărat. Alegerile europene suscită de obicei mai puţin interes decât voturile naţionale. Este o provocare care bântuie UE dintotdeauna. Scăderea prezenţei la vot a afectat blocul de când a început să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, în 1979, iar în 2014 s-a înregistrat un minim istoric de 42,6 % dintre alegătorii cu drept de vot. Această tendinţă a fost inversată ultima dată, în 2019, când s-au prezentat la urne 50,7 la sută dintre alegători.

Apariţia în acest an a partidelor de extremă-dreapta îi face pe observatori să creadă că ar putea împinge în sus rata de prezenţă la vot.

2. Cum se descurcă extrema dreaptă

Partidele de extremă dreapta sunt în plină ascensiune în întreaga Europă. Multe partide cu programe anti-imigranţi, adesea anti-globalizare şi clar eurosceptice înregistrează o creştere a susţinerii.

Schimbarea ar putea trimite unde de şoc în mecanismul UE, deoarece Parlamentul ar avea un rol mult mai critic în ceea ce priveşte legiferarea şi cheltuielile la nivelul UE.

În anumite ţări membre, o victorie a extremei drepte ar avea, de asemenea, un efect în lanţ asupra politicii interne. În Franţa, RN-ul caută să dea o lovitură reputaţiei preşedintelui Emmanuel Macron în perspectiva candidaturii la preşedinţia franceză din 2027. În Belgia, o victorie aşteptată a extremei drepte, separatistă, ar putea pune ţara în impas, în timp ce cântăreşte modalităţile de reformare a structurilor sale de stat.

3. Dacă Ursula von der Leyen ajunge la 361 de voturi

Pentru a câştiga un nou mandat la conducerea Executivului de la etajul 13 al sediului Berlaymont al Comisiei din Bruxelles, Ursula von der Leyen trebuie să învingă opoziţia - în grupurile politice concurente şi chiar în propriul grup, de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE). Rezultatele din 9 iunie vor oferi un prim indiciu al bătăliei pe care o va duce pentru a obţine sprijin.

4. Câte locuri din partea partidelor rebele sunt puse la bătaie

Mai multe partide vor căuta noi aliaţi politici după 9 iunie. Aceste locuri - pentru care grupurile politice vor trebui să negocieze în zilele şi săptămânile de după vot - pot schimba drastic puterea în hemiciclu.

Unii din grupul liberal Renew caută să elimine Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie din Olanda (VVD), deoarece acesta a ajuns la un acord cu extrema dreaptă al lui Geert Wilders pentru a forma următorul guvern al Olandei. Se estimează că VVD va câştiga patru locuri.

De partea dreaptă, Viktor Orbán din Ungaria a părăsit grupul PPE, iar aproximativ 10 locuri legate de partidul său Fidesz sunt puse la bătaie.

AfD a fost expulzat din grupul de extremă-dreapta ID, iar candidatul său principal, Maximilian Krah, a renunţat la campanie, ceea ce înseamnă că 16 locuri sunt puse la bătaie dacă partidul reuşeşte să se facă din nou remarcat.

Apoi, există partide noi - cele care candidează pentru prima dată pentru locuri în UE. În Ungaria, partidul de centru-dreapta TISZA speră să obţină şase locuri. În România, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea aduce şase noi locuri în ECR. În Spania, partidul de stânga Sumar ar putea obţine cinci locuri. Iar în Italia, alianţa verde-stânga AVS ar urma să obţină patru. (Proiecţiile privind locurile datează din 29 mai).

5. Evenimente neaşteptate

În politică, necunoscutele sunt cele care îi ţin treji noaptea pe cei care fac campanie. Fiecare vot naţional ar putea fi perturbat de un eveniment neaşteptat care să deraieze planurile de campanie şi să solicite atenţia politică.

În Germania, moartea unui poliţist la sfârşitul săptămânii trecute a atras atenţia asupra problemelor de securitate (şi asupra reacţiilor în curs de desfăşurare la inundaţiile din sudul ţării).

În Franţa, un anunţ de campanie al RN care încearcă să curteze alegătorii jandarmi s-ar putea întoarce împotriva lor.

Aceste răsturnări de situaţie sunt cele care ar putea influenţa pe ultima linie dreaptă.

Apoi, există cei care ies în stradă pentru a influenţa votul. Grupul ecologist radical Extinction Rebellion a organizat o serie de proteste, inclusiv o "acţiune de blocare clasică şi pe scară largă" la Bruxelles. Fermierii au descins deja marţi la Bruxelles pentru o adunare similară valului de proteste pe care aceştia l-au lansat în Bruxelles în ultimul an.

Afla mai multe desprealegerieuroparlamantare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt