Europa îndeamnă la scrierea propriei istorii în faţa unei posibile reveniri a lui Trump

Europa îndeamnă la scrierea propriei istorii în faţa unei posibile reveniri a lui Trump

La reuniunea Comunităţii Politice Europene de la Budapesta, liderii europeni au subliniat importanţa unei abordări independente în faţa provocărilor globale şi a incertitudinii politice din SUA, odată cu posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „Europa poate să-şi decidă soarta când acţionează unitar.” Aceasta este, de asemenea, o „ocazie istorică” pentru Europa de a se poziţiona decisiv, a declarat şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Un context complicat şi o invitaţie la unitate

Macron a afirmat că Europa are de ales între a scrie propriul curs istoric sau a accepta pasiv evenimentele dictate de alţii – fie că e vorba de războiul lansat de Rusia, de politicile Chinei sau de evoluţiile din SUA. Declaraţiile sale vin pe fondul absenţei cancelarului german Olaf Scholz, ocupat cu probleme politice interne. În ciuda apropierii personale de Donald Trump, premierul ungar Viktor Orban a adoptat o poziţie diplomatică la eveniment, organizat în impunătorul stadion Puskás Arena din Budapesta.

Provocările viitoare: Ucraina, taxele şi schimbările climatice

Liderii europeni au discutat pe larg subiecte esenţiale: de la menţinerea sprijinului pentru Ucraina, până la riscurile unui „şoc al taxelor vamale” dacă Trump va impune noi taxe de 10-20% asupra importurilor europene. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a punctat importanţa unui front comun împotriva Rusiei, subliniind inclusiv rolul crescând al Coreei de Nord alături de Rusia în conflictul din Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent şi el la summit, şi-a exprimat îngrijorarea privind potenţiala diminuare a sprijinului american.

Rezistenţă europeană şi noi planuri

În ciuda încercărilor repetate de consolidare a unei autonomii strategice europene, experţii consideră că UE nu este pregătită pentru un eventual mandat Trump. „Europenii au cuţitul la gât,” spune Sébastien Maillard de la Institutul Jacques Delors. Analistul Guntram Wolff de la Bruegel susţine că „nu există un plan concret la nivelul blocului sau al axei franco-germane.”

Un summit pentru întărirea coeziunii europene

Summitul Comunităţii Politice Europene, iniţiat de Emmanuel Macron, urmăreşte să extindă colaborarea UE şi cu alte ţări din regiune, inclusiv cu Marea Britanie, care a părăsit Uniunea. Alături de statele membre, sunt invitate ţări cu perspective diferite de aderare, un pas important spre o Europă cu o voce unitară pe scena globală.

Afla mai multe despretrumprevenire
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt