Circa 32% din locurile de muncă din Europa şi Asia Centrală, respectiv 136 milioane, sunt expuse într-un grad mai mare sau mai mic la inteligenţa artificială generativă şi 5,7% sunt potenţial automatizabile, relevă un studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, relatează agenţia de ştiri EFE.
Studiul, publicat marţi, subliniază că această regiune este mai expusă la noua tehnologie, aflându-se înaintea Americii, continent unde procentul locurilor de muncă posibil a fi afectate este de 29% (141 milioane) şi al celor în risc de automatizare de 4,7%, scrie Agerpres.
Europa şi America se situează peste media mondială de expunere la AI (24 %) şi de posibilă automatizare (3,3%), în timp ce în Asia şi Pacific sunt 442 milioane de locuri de muncă în sarcinile cărora ar putea fi introdusă inteligenţa artificială (22%) şi 3,2% ar putea fi automatizate.
În general, cifrele indică faptul că o mai mare dezvoltare economică implică o expunere mai ridicată la inteligenţa artificială, motiv pentru care în Africa, cu niveluri ale veniturilor mai reduse, expunerea potenţială la această tehnologie coboară la 19% (105 milioane de locuri de muncă).
În toate regiunile lumii femeile apar, conform studiului, a fi mai expuse la AI decât bărbaţii: în cazul Europei şi Asiei Centrale această tehnologie ar putea afecta 39% din locurile de muncă ale femeilor (75 de milioane de angajate), faţă de 26% în cazul bărbaţilor (61 milioane).
În această regiune 8,6% din locurile de muncă ale femeilor sunt în risc de automatizare, în timp ce pentru bărbaţi procentul coboară la 3,3%.
OIM se arată în general uşor optimistă faţă de avansul AI în domeniul muncii şi semnalează că în multe cazuri unde se va aplica va continua să fie necesară intervenţia umană, motiv pentru care „majoritatea locurilor de muncă se vor transforma, în loc de a fi desfiinţate”.