Joi dimineaţă, moneda unică europeană s-a tranzacţionat pe piaţa interbancară la peste 5,12 lei, pe fondul tensiunilor din piaţa valutară şi al incertitudinilor economice. În paralel, Banca Naţională a României a publicat noile valori ale indicilor ROBOR la 3 şi 6 luni, utilizate în calculul dobânzilor variabile la creditele în lei, care au depăşit 7,3%, în urcare faţă de nivelurile de 6,5% consemnate anterior.
În reţelele bancare, euro se vindea joi între 5,14 şi 5,20 lei, în timp ce la casele de schimb valutar preţul a urcat până la 5,30 lei. În unele cazuri, unităţile valutare nu mai aveau euro disponibil pentru vânzare, iar anumite bănci au limitat tranzacţiile doar pentru clienţii proprii.
Situaţia a fost anticipată de piaţă încă de marţi, când BNR a anunţat pentru prima dată un curs oficial de 5,03 lei pentru un euro, generând o reacţie emoţională rapidă atât din partea investitorilor, cât şi a populaţiei.
Potrivit unui dealer valutar, este posibil ca Banca Naţională să încerce să stabilizeze acest nou prag, intervenind indirect prin intermediul băncilor comerciale. „Dacă va vedea că piaţa este relaxată cu acest nivel e posibil să mai vedem deprecieri uşoare şi în trepte”, a declarat acesta.
Guvernatorul Mugur Isărescu anticipase încă din februarie o astfel de evoluţie, precizând că leul se află atunci „supra-evaluat cu 5%”. Eliminarea acestei ajustări ar însemna, potrivit specialiştilor, un curs de aproximativ 5,20 lei pentru un euro — o valoare tot mai apropiată de cotaţiile actuale.