Eliberarea fraţilor Menendez, condamnaţi acum 30 de ani pentru uciderea părinţilor lor. Cazul, reînviat de un serial Netflix, ar putea fi rejudecat

Eliberarea fraţilor Menendez, condamnaţi acum 30 de ani pentru uciderea părinţilor lor. Cazul, reînviat de un serial Netflix, ar putea fi rejudecat

Fraţii Erik şi Lyle Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru uciderea părinţilor lor într-un caz ce a şocat America acum peste trei decenii, ar putea fi eliberaţi condiţionat dacă un judecător decide în favoarea unei noi audieri, conform recomandării făcute joi de un procuror districtual din Los Angeles, citate de BBC şi Reuters.

Cei doi fraţi, acum în vârstă de 56 şi 53 de ani, au fost condamnaţi după două procese intens mediatizate care au captivat America anilor ’90, publicul fiind fascinat de detaliile legate de statutul lor privilegiat, ca fii ai unui director din industria divertismentului.

Într-o conferinţă de presă, procurorul districtului Los Angeles, George Gascon, a anunţat că va cere unui judecător să modifice sentinţele de închisoare pe viaţă, propunând o pedeapsă între 50 de ani şi închisoare pe viaţă, cu posibilitatea eliberării condiţionate. Gascon a invocat vârsta tânără a fraţilor la momentul crimelor, când Lyle avea 21 de ani, iar Erik doar 18. Între timp, au apărut noi dovezi care arată că fraţii au fost abuzaţi sexual de tatăl lor pe o perioadă lungă.

„Sunt de părere că şi-au achitat datoria faţă de societate”, a afirmat Gascon, adăugând că cei doi s-au comportat exemplar în închisoare. Totuşi, alţi procurori din biroul său se opun acestei eliberări şi ar putea susţine argumentele lor într-o viitoare audiere.

Asasinarea lui Kitty şi Jose Menendez, în 1989, în locuinţa lor din Beverly Hills, a zguduit ţara şi a inspirat recent un serial Netflix popular, readucând în discuţie motivul crimelor comise de Erik şi Lyle. După condamnare, cei doi ispăşesc pedepse de închisoare pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată, însă un judecător şi o comisie de eliberare condiţionată vor decide în final dacă fraţii vor putea fi eliberaţi.

Fraţii mai au însă multe proceduri legale de urmat până să fie eliberaţi. Membrii ai familiei extinse Menendez, inclusiv mătuşa paternă, au cerut eliberarea lor. Recent, apărătorii fraţilor au redeschis discuţiile cu procurorii, bazându-se pe noi dovezi ce susţin că cei doi au fost abuzaţi ani de zile. În 1994, în primul proces televizat, fraţii au afirmat că au fost abuzaţi de ambii părinţi şi au acţionat în legitimă apărare, susţinând că tatăl lor îi ameninţase cu moartea dacă divulgau abuzurile.

În replică, procurorii au argumentat că motivul crimelor a fost accesul la averea părinţilor. În al doilea proces, fără camere de luat vederi, fraţii au fost condamnaţi pe viaţă, fiind scutiţi însă de pedeapsa capitală.

Gascon a recunoscut joi că nu există dubii privind vinovăţia fraţilor, dar a subliniat că noile dovezi, inclusiv o scrisoare din partea lui Erik adresată unui văr cu opt luni înainte de crime, în care detalia abuzurile, ar fi putut influenţa decizia juriului la acea vreme. Totodată, Gascon a subliniat gravitatea crimelor, declarând că „nu există justificare pentru omoruri”.

Ancheta include acum şi mărturia unui fost membru al trupei pop Menudo, care a declarat anul trecut, într-un documentar Peacock, că a fost abuzat de Jose Menendez.

În timpul proceselor fraţilor Menendez din anii ’90, procurorii i-au descris ca pe doi tineri bogaţi care au planificat uciderea pentru a moşteni averea de milioane de dolari a părinţilor. În schimb, avocaţii lor au susţinut că aceştia au fost victime ale abuzurilor intense ale tatălui, temându-se că acesta îi va ucide.

Afla mai multe desprefratiînchisoarenetflix
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt