Elevii care au luat BAC-ul ar putea susţine din nou cel puţin una dintre probe, pentru mărirea notei - proiect depus în Senat

Elevii care au luat BAC-ul ar putea susţine din nou cel puţin una dintre probe, pentru mărirea notei - proiect depus în Senat

Mai mulţi deputaţi şi senatori de la USR au depus la Senat un proiect de lege prin care propun ca absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, dar îşi doresc o notă mai mare, să poată susţine din nou examenul la cel puţin una dintre probe. În prezent, odată promovat, BAC-ul nu mai poate fi susţinut a doua oară, conform HotNews. ro.

Propunerea legislativă a fost înregistrată în Senat în 16 aprilie 2024.Dacă propunerea va fi adoptată, la actuala lege a învăţământului preuniversitar, 198/2023, vor fi adăugate următoarele alineate:

„ Absolvenţii studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat şi doresc să-şi mărească nota obţinută la cel puţin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obţinute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
(14) În situaţia în care rezultatul reexaminării conduce la creşterea notei obţinute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obţinută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.
În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică menţionează că parcursul profesional al absolvenţilor de liceu „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învăţământ superior”.

Susţinătorii propunerii legislative dau drept exemplu Statele Unite ale Americii.Senatul este prima cameră sesizată. Pentru ca modificările să intre în vigoare, propunerea trebuie să fie adoptată de ambele camere ale Parlamentului şi, ulterior, promulgată de preşedinte.

În prezent, pentru ca un absolvent de liceu să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare materie, iar media examenului trebuie să fie cel puţin 6.

Afla mai multe despresenatbac
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt