Efectul caniculei în România. Preţuri record la electricitate

Efectul caniculei în România. Preţuri record la electricitate

Preţul spot al energiei electrice furnizate joi seară, care se anunţă cea mai caniculară zi de până în prezent, va ajunge la aproximativ 1.500 de lei sau 300 de euro/MWh, acesta fiind un preţ record al acestei veri, relevă datele analizate de Profit.ro.

Şi asta în pofida faptului că joi va fi o zi cu soare, în care timp de 8-9 ore producătorii de energie solară dispecerizabili vor injecta o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem (aproape o cincime din nivelul producţiei de zi), la care adaugă o cantitate similară (o parte din ea autoconsumată), din partea prosumatorilor, care nu sunt dispecerizaţi.

Căldura ridicată însă va majora consumul pe timp de seară, când acesta creşte de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW, prosumatorii nemaicontribuind la diminuarea cererii şi majorarea producţiei, ci punând la rândul lor presiune pe cerere.

Preţul energiei furnizate joi, în intervalul orar 20-21, va fi de 1.472 lei/MWh (sau 296 euro/MWh) superior precedentului record al acestei veri, înregistrat în urmă cu 2 zile, de 1.431 lei/MWh (sau 287,6 euro/MWh) pentru acelaşi interval orar al zilei de marţi.

În pofida preţului ridicat, la acea oră, România va exporta energie către Ungaria (173,5 MWh), ceea ce sugerează că presiunea cererii vine din vestul României, şi va importa 317 MWh din Bulgaria.

De altfel, pe întreaga zi, România va avea cel de-al patrulea cel mai ridicat preţ mediu al energiei spot din Europa (575,5 lei/MWh sau 116 euro/MWh, ca şi Bulgaria), fiind depăşită doar de Slovenia (137 euro/MWh), Croaţia (126 euro/MWh) şi Italia (117 euro/MWh).

Cum 2 din cele 3 state cu preţuri mai mari ca România se învecinează cu Ungaria, probabil că aceasta este explicaţia pentru care în pofida preţului ridicat, de aproape 300 de euro, în intervalul orar 20-21, România exportă energie în Ungaria (care probabil o reexportă în Slovenia şi Croaţia).

Acesta nu este cel mai ridicat preţ orar de vară, anii trecuţi, în 2021 şi 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar preţul gazelor îl dicta pe cel al electricităţii, fiind înregistrate şi preţuri aproape duble.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se află de o lună în revizie, care se va încheia peste o săptămână, pe 25 iunie. Până atunci, Nuclearelectrica produce doar 700 MW orar, funcţionând la jumătate de capacitate.

 

Afla mai multe desprecaniculaelectricitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt