Topirea gheţarilor din Alpi a obligat Elveţia şi Italia să redeseneze frontiera dintre ele. Cele două ţări au aprobat oficial procesul. Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume. Chiar şi cu cea mai ambiţioasă acţiune climatică, jumătate din gheţarii lumii ar putea dispărea până în 2100.
Europa este continentul care se încălzeşte cel mai rapid, iar impactul este deosebit de dramatic în Alpi. În ultimii doi ani, gheţarii au pierdut 10% din volumul lor. Iar acest proces provocat de schimbările climatice a obligat două ţări să îşi modifice graniţa. Este vorba despre Elveţia şi Italia.
RAPHAEL WYSS, supervizor topograf din Elveţia: Din cauza topirii gheţarului sau topirii gheţii, graniţa este mereu în mişcare. Şi în acest caz, clădirile în cauză nu se mai aflau brusc în Italia, ci în Elveţia.
Însă modificarea graniţelor este doar un mic efect secundar, pentru că topirea gheţarilor vine, de fapt, cu o cascadă de rezultate negative asupra mediului. În primul rând se pierde apa dulce stocată în gheţari, care este esenţială pentru alimentarea râurilor şi lacurilor.
JESSICA OEHLER Oehler, geograf UNESCO: "În ultimii ani, topirea (n.r. gheţarilor) a fost mai rapidp, deci, aproximativ 50 de metri pe an. Într-o zi fierbinte de vară, se pierd aproximativ 10 centimetri pe zi. Deci este o pierdere destul de mare."
Mai mult, topirea gheţarilor creşte riscul de inundaţii şi alunecărilor de teren.
RAPHAEL WYSS, supervizor topograf din Elveţia: „Se schimbă cursul apei curgătoare, se formează noi lacuri de munte sau se vor schimba traseele. Încălzirea globală este reală, deoarece schimbările sunt accelerate câţiva ani.”
Elveţia găzduieşte peste jumătate din gheţarii din Alpi, regiune în care schimbările climatice sunt resimţite de două ori mai puternic decât media globală.