Efect incredibil al plafonării: PSD arată că se face profit şi cu adaos de 9%

Efect incredibil al plafonării: PSD arată că se face profit şi cu adaos de 9%
foto: Splash

Efectele măsurii PSD vizând plafonarea preţurilor alimentare se simt şi în retail, unde au au apărut lanţuri de magazine românesti care fac afaceri solide cu adaosuri de până la 9%.
Stabilirea unor plafoane pentru adosurile la produsele alimentare, măsură introdusă la iniţiativa PSD în vara trecută, a avut un impact pozitiv pentru toţi românii. Preţurile la această categorie de produse s-au stabilizat, iar cele încadrate în segmentul cu adaos limitat sunt semnificativ mai mici. Efectele acestui demers sunt vizibile în buzunarele tuturor românilor, dar mai ales pentru familiile cu venituri mici, pentru care fiecare leu contează enorm.
Succesul acestei măsuri implementate de Guvernul Ciolacu este confirmat şi de declaraţia lui George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Retaileri (AMRCR). ” Pe perioada cât a funcţionat (n.r. acest OUG), s-au atins obiectivele iniţiale – inflaţia este la jumătate, a existat o stabilitate a preţurilor, nu a existat penurie”, afirma acesta, în ianuarie, la momentul discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului, producătorilor, procesatorilor şi distribuitorilor cu privire la prelungirea măsurilor până la data de 31 martie 2024. 
Guvernul este determinat să menţină această măsură şi după data amintită. În acest sens, echipa sa lucrează la o formulă îmbunătăţită, care să pună accent pe valorificarea produselor autohtone şi al producătorilor români. De altfel, Premierul Ciolacu a anunţat în repetate rânduri că PSD doreşte ca legumele şi fructele produse local să ajungă pe mesele tuturor românilor şi, extrem de important, să ajungă în magazine şi cu preţuri decente pentru toţi consumatorii. „Cred că susţinerea micilor afaceri româneşti reprezintă o temelie şi un crez pe care trebuie să îl aibă orice om politic, indiferent din ce partid face parte. (…) Când un mare investitor reuşeşte o asemenea performanţă, mi se pare corect ca un reprezentat al statului român, chiar dacă sunt un om de stânga, să vină şi să spună simplu: ‘Felicitări, aţi făcut o treabă foarte bună şi vă mulţumesc’, şi vă anunţ, şi poate să fie şi o promisiune, că voi fi întotdeauna la doi paşi de dumneavoastră”, a declarat liderul PSD.
Un argument în plus în a menţine adaosuri mai mici la produse, fie ele alimentare sau non alimentare, îl reprezintă faptul că un sector în care un efect al Ordonanţei inţiate de PSD îl reprezintă lanţurile de magazine româneşti care au demonstrat că pot face afaceri solide cu adaosuri mai mici, graţie rulajului, mai cu seamă într-o perioadă în care comportamentul consumatorului român s-a schimbat, acesta fiind mult mai atent la preţuri. 
Un exemplu este cel al antreprenorului român Iulian Nica, care a ajuns la afaceri de circa 1 mld. lei anul trecut cu magazine în Ploieşti şi Bucureşti, urmând să se extindă în Braşov şi Piteşti. „Politica de stabilire a preţurilor de vânzare se face doar în baza unei reguli de aur… Această regulă de bază ne limitează la un adaos mediu de aproximativ 9% aplicat peste preţul de achiziţie al produselor. Echipa noastră nu se poate abate de la aceasta!“, a dezvăluit acesta.
O abordare complet diferită de a lanţurilor de magazine, care au contestat plafonarea adaosurilor pe motiv că le-ar pune în pericol afacerea. Pentru a nu intra sub incidenţa măsurii de limitare a preţurilor aceştia au recurs la strategii de tipul ”mălai la 1, 05 kg” sau prin metoda pe care economiştii o numesc a saltelei cu apă. Mai exact, au crescut preţurile la alte produse pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.
Însă tocmai practicile acestor retaileri sunt cele care au condus la inflaţie şi, pentru a-i diminua efectele, la iniţiativa PSD, s-a decis că o măsură care poate să le combată este plafonarea. Iar Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este decis să o păstreze pentru alimentele de bază „până când vom găsi un acord cu producătorii şi cu distribuitorii, ca statul să nu mai intervină. Vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câştigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creşterii preţurilor în acest moment”.

Afla mai multe despreplafonarepretalimente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt