După Kiev, Orban a ajuns la Moscova. ”Misiunea de pace continuă”. Charles Michel: Nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE

După Kiev, Orban a ajuns la Moscova. ”Misiunea de pace continuă”. Charles Michel: Nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE

Premierul Viktor Orban a publicat pe X o fotografie din care se vede că este pe aeroportul din Moscova, însoţită de mesajul: „Misiunea de pace continuă. A doua oprire, la Moscova”, scrie News.ro.

Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, face aluzie la vizita făcută la Kiev la începutul acestei săptămâni, prima de la începutul războiului. El s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski pe care l-a îndemnat să facă pace cu Moscova.

Oprirea sa la Moscova este de natură să dea naştere unui scandal în Uniunea Europeană. După ce joi apăruseră în presă informaţii neconfirmate că va merge în Rusia şi se va întâlni cu Vladimir Putin, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris revoltat pe X că nu are mandat din partea Bruxelles-ului să discute cu Rusia.

"Preşedinţia rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului liderilor Uniunii Europene, pe X, reacţionând la o eventuală vizită a lui Orban la Moscova. "Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat el.

De la începutul acestei luni, Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, un rol în mare parte ceremonial, însărcinat cu stabilirea agendei şi negocierea acordurilor în domeniul legislativ.

Dacă Orban se întâlneşte cu Putin, ar fi pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina când cei doi, care întreţin relaţii cordiale, se întâlnesc pe teritoriul Rusiei. Orban, care a menţinut o relaţie mai strânsă cu Moscova decât alţi lideri UE de la invazie, a vizitat Rusia în 2022 fără să se întâlnească însă cu Putin, dar s-a întâlnit cu acesta în alte ţări.

El este primul lider UE care ar merge la Moscova după vizita cancelarului austriac Karl Nehammer din aprilie 2022.

Joi, agenţiile de presă ruseşti l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat vizita lui Viktor Orban la Moscova. Agenţia de presă de stat RIA l-a citat pe Peskov spunând că Putin are un "program încărcat" vineri, despre care Kremlinul îi va informa ulterior pe reporteri. Guvernul Ungariei nu a răspuns la întrebările Reuters trimise prin e-mail pe această temă.

Budapesta anunţase joi că premierul Viktor Orban va participa vineri şi sâmbătă la summitul Organizaţiei Ţărilor Turcice găzduit de Azerbaidjan

 

Afla mai multe despreviktor orbanmoscova
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt