După e-factura şi e-TVA, Guvernul Ciolacu vrea să introducă ”creditul fiscal”

După e-factura şi e-TVA, Guvernul Ciolacu vrea să introducă ”creditul fiscal”

În contextul reglementării sistemului e-Factura dedicat persoanelor fizice (B2C), Guvernul Ciolacu urmăreşte să introducă creditul fiscal. O măsură menită să combată evaziunea fiscală şi să-i recompenseze pe cei care solicită bonul fiscal cu un procent din valoarea cumpărăturilor.

Creditul fiscal, noua măsură de pe masa Executivului, va avea un sistem de cumul de procente din toate cumpărăturile pe care le facem, iar suma fie se rambursează cumpărătorului, fie este folosită de acesta ca o formă de compensare la taxe şi impozite.

„Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declaraţia unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate şi se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace valoarea creditului fiscal”, a spus Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Codul de identificare fiscală, un al doilea CNP pentru cumpărători

Pentru a nu se încălca normele GDPR, fiecare cumpărător persoană fizică ar obţine un cod de identificare fiscală, considerat ca un al doilea CNP. Prin trecerea codului de identificare pe fiecare bon de cumpărături sau factură, se face cumulul creditului fiscal

Măsura este încă în dezbatere la nivelul ministerului de resort, pentru găsirea metodelor sigure prin care identitatea persoanele care cumpără online să fie protejată şi totodată pentru a se stabili procentul din cumpărături care se va regăsi în creditul fiscal cumulat.

„Înseamnă procente de la 1-2-3%. Cumpărătorul nu trebuie să facă nimic şi să solicite bonul fiscal. Este opţional. Este un model de studiu”, a mai spus ministrul Finanţelor.

La minister se analizează încă şi modul în care vor fi alocate aceste coduri de identificare fiscală românilor, o posibilitate fiind transmiterea direct prin telefon.

Măsura pe care Guvernul Ciolacu ar putea să o adopte de la 1 ianuarie 2026 are ca obiectiv stimularea financiară a cumpărătorilor pentru combaterea evaziunii fiscale, aceştia având o motivaţie în plus să solicite bonul sau factura la orice tip de cumpărături pe care le fac.

Afla mai multe desprecreditul fiscalciolacu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt