Drugtestele, bătaie de cap

Drugtestele, bătaie de cap
foto: alba24.ro

Consumul de droguri la volan a luat amploare şi în România. Singura armă cu care autorităţile pot lupta împotriva acestui fenomen este drugtestul, numai că în unele judeţe există doar două sau trei astfel de aparate, iar agenţii evită să le folosească din cauza rezultatelor fals pozitive. Poliţia promite, totuşi, că lucrurile se vor îmbunătăţii, odată ce ajung cele 400 de aparate drugtest noi. 

Aşa arată o testare cu aparatul drugtest din dotarea poliţiei române. Doar că procedura a eşuat când ar fi trebuit să arate ce droguri a depistat. Aşa că, totul se repetă. Un număr mare de şoferi au ieşit pozitiv la consumul de substanţe psihoactive în urma drugtestului. Li s-a luat permisul, doar că atunci când au primit probele biologice.

În oraşele mici, astfel de aparate nici nu există, având în vedere că sunt judeţe cu 3-4 drugteste disponibile. După tragedia de la 2 Mai, filtrele politiei au impanzit litoralul în luna august.

Cele mai multe au fost amplasate la iesire din Mamaia-Nord, într-o zonă cu multe cluburi. Filtre s-au organizat şi în Costineşti, 2 Mai şi Vama Veche. In plasa politistilor au cazut, numai in luna august, 36 de soferi drogaţi, conform testelor. Toti s-au ales cu dosar penal, chiar dacă au consumat în urmă cu mai multe zile şi nu mai erau sub efectul drogurilor. 

În Craiova 8% din drugtestele efectuate şoferilor au ieşit pozitive. În Iaşi au fost descoperiţi doar doi şoferi drogaţi. Inspectorii antidrog au mai multe campanii de informare în legătură cu efectele condusului sub influenţa drogurilor. 
Cu cele 400 de drugteste care urmează să fie cumpărate, poliţia română va avea în dotare aproape 600 de astfel de dispozitive. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt