Drama tăcută a secolului 21. Un cuplu din cinci se confruntă cu infertilitatea

Drama tăcută a secolului 21. Un cuplu din cinci se confruntă cu infertilitatea

1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea, arată datele statistice, bazate pe studiile specialiştilor în reproducere umană asistată.

Consecinţa o reprezintă declinul demografic pe care îl cunoşte România în ultimii ani, iar una dintre soluţiile acestei probleme majore o constituie extinderea programelor şi proiectelor derulate la nivel local şi central, dedicate creşterii natalităţii.

A fost şi concluzia dezbaterii „România: Iarna demografică” organizată de Asociatia Sos Infertilitatea, condusă de Nicole Brunel.

În 2018, Gabriela Firea iniţia, la Bucureşti, în premieră naţională, în calitate de Primar Genenral, un program de suţinere financiare pentru cuplurile căroara le era recomadată procedura fertilizării în vitro

“Din păcate, este o problemă majoră a societăţii noastre şi a o ignora înseamnă a fi nepăsători faţă de cea mai mare durere pe care o cunoaşte cineva care îşi doreşte să fie părinte şi nu reuşeşte. Programul pentru acrdarea spijinului financiar pentru procedurile FIV, pe care l-am iniţiat la Primăria Capitalei, în primul meu mandat şi l-am continuat apoi, la nivel naţional, când am ajuns la ministerul Familiei, a fost o prioritate absolută pentru mine.

Şi am o mare împlinire sufletească pentru că ştiu că, datorită sprijinului acordat prin aceste proiecte, aproape 1.000 de copii s-au născut până acum, iar alte peste 2.200 de sarcini sunt în evoluţie”, a amintit Gabriela Firea, în prezent candidat PSD pentru un nou mandat de Primar General al Capitalei, ea având în programul electoral, printre priorităţi, reluarea acestui program la nivelul Bucureştiului.

Utilitatea derulării acestui program la nivelul Capitalei reiese şi din compararea unor cifre statistice. În Bucureşti, în 2023, s-au născut 14.800 de copii, în condiţiile în care, cu 4 ani în urmă, în 2019, anul de vârf al programului FIV, s-au născut cu aproape 5000 mai mulţi, respectiv 19.600.

În prezent, programul FIV, de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii, derulat la nivel naţional de Ministerul Familiei, este blocat din lipsă de fonduri, existând speranţe să fie finanţat din nou prin rectificare bugetară.

Acesta presupune acordarea unui sprijinul financiar de 15.000 de lei, sumă destinată efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate de medic pentru realizarea fertilizării in vitro.

Afla mai multe desprefivfireainfirtelitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt