Dr. Isabela Maria Botea, specialist în radiologie şi imagistică medicală, a explicat ce investigaţii sunt recomandate în funcţie de vârstă pentru a detecta precoce cancerul la sân. Ea a subliniat că RMN-ul nu se foloseşte ca metodă de rutină, fiind indicat doar în cazurile unde există discrepanţe între ecografie şi mamografie.
„Ecografia este accesibilă şi se poate face la orice vârstă. Am avut paciente de 11-12 ani care au simţit un nodul şi au venit la ecografie. Dacă există un risc familial, femeile pot începe controalele de la 20 de ani. Din păcate, există şi cazuri de cancer la vârste foarte tinere – am avut paciente de 24-26 de ani cu cancere agresive, de obicei de natură genetică”, a declarat dr. Botea la Medika TV.
Ea a detaliat ce investigaţii sunt necesare în diferite situaţii:
- Ecografia: Se poate realiza anual, indiferent de vârstă. În anumite cazuri, poate fi repetată la şase luni, dar nu mai frecvent, deoarece controalele mai dese nu aduc beneficii suplimentare.
- Mamografia: Este singura metodă de screening pentru cancerul de sân. Se recomandă începând cu vârsta de 40 de ani, o dată la doi ani. În cazuri particulare, se poate face mai devreme sau mai des, inclusiv anual sau la şase luni.
- RMN-ul: Nu este o metodă de screening de rutină. Este indicat doar de medicul imagist-senolog în situaţii specifice, cum ar fi discrepanţe între ecografie şi mamografie, prezenţa mai multor leziuni sau un risc familial crescut.
Dr. Botea a subliniat că mamografiile trebuie interpretate de medici radiologi, iar ecografiile pot fi realizate de orice medic cu competenţă în ecografia generală.
„Screeningul corect şi adaptat fiecărei paciente poate face diferenţa, mai ales în depistarea formelor incipiente de cancer, care au şanse mari de vindecare”, a concluzionat medicul.