Dovleacul: beneficii surprinzătoare pentru sănătate şi un aliat în curele de slăbire

Dovleacul: beneficii surprinzătoare pentru sănătate şi un aliat în curele de slăbire

Deşi deseori folosit doar ca decor de Halloween, dovleacul este unul dintre cele mai sănătoase alimente de toamnă şi are puţine calorii.

De ce ar trebui să-l includem în dieta noastră? O porţie de o cană de dovleac gătit conţine doar 137 de calorii, dar oferă peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 36% din necesarul de vitamina K, 25% din fibre şi 22% din vitamina E, conform Rador Radio România.

În plus, dovleacul este o sursă bună de vitamina B6, vitamina C, magneziu, riboflavină, fier şi potasiu.

Vitamina A din dovleac provine din carotenoizi, pigmenţi vegetali responsabili pentru culoarea portocalie, pe care organismul îi transformă în vitamina A. Aceasta este esenţială pentru sănătatea ochilor, în sarcină, pentru piele şi pentru imunitate, fiind deosebit de importantă în sezonul răcelilor. Dovleacul sprijină sistemul imunitar şi prin aportul de vitamina C, vitamina E şi fier.

Carotenoizii, în special beta-carotenul, împreună cu vitaminele C şi E acţionează ca antioxidanţi. Aceştia ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi şi reduc daunele provocate de poluare, beneficii esenţiale pentru sănătatea organelor şi pentru organismul per ansamblu.

Datorită fibrelor, dovleacul induce o senzaţie de saţietate, ceea ce îl face ideal în curele de slăbire. Fibrele sunt esenţiale şi pentru reglarea glicemiei şi colesterolului şi contribuie la o floră intestinală sănătoasă. Fibrele din dovleac sunt mai uşor de digerat decât cele din alte alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea.

Potasiul din dovleac are un rol important în menţinerea tensiunii arteriale, în susţinerea sănătăţii osoase, a rinichilor şi a inimii.

Dovleacul are şi avantajul de a fi foarte versatil în bucătărie.

Cu miere şi nuci, devine un desert delicios, iar gătit la aburi poate fi o gustare sănătoasă. Poate fi folosit şi în supe cremă săţioase. Seminţele de dovleac sunt, de asemenea, valoroase: bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fier, magneziu şi zinc, fiind benefice mai ales pentru sănătatea prostatei şi în prevenirea problemelor urologice.

Afla mai multe despredovleacsănătateslăbit
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt