Douăzeci de ONG-uri critică decizia CCR: Pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic din România

Douăzeci de ONG-uri critică decizia CCR: Pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic din România

Un număr de 20 de organizaţii neguvernamentale, printre care ActiveWatch, APADOR-CH şi Expert Forum, protestează, într-o scrisoare publică, faţă de eliminarea "arbitrară" din competiţia electorală a unui candidat al opoziţiei.

Decizia Curţii Constituţionale "pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic" din România, reiese dintr-un comunicat transmis de Centrul de Resurse pentru participare publică.

"Protestăm ferm împotriva deciziei Curţii Constituţionale, care pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic din România. În nicio democraţie consolidată nu găsim situaţii în care un candidat, nici măcar dintre cei de inspiraţie fascistă, să fie eliminat din competiţie prin astfel de decizii", transmite sursa citată.

ONG-urile reamintesc că pe 5 octombrie 2024 Curtea Constituţională a decis invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă, hotărâre adoptată cu o majoritate la limită, de cinci voturi "pentru" şi două voturi "contra", în condiţiile în care doi judecători ai CCR au absentat de la şedinţă.

"În motivarea deciziei, CCR face o lungă argumentaţie filosofică pentru a ajunge la concluzia că 'elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale', şi că 'examinarea acestor condiţii poate fi realizată numai de Curtea Constituţională'. Curtea numeşte aceste criterii noi, adăugate de ea însăşi la lege, 'constituţionalitatea candidaturii'. Iar pentru a verifica aceste noi criterii, Curtea decide să analizeze 'conduita' şi declaraţiile publice ale candidatei", se mai arată în document.

Documentul este semnat de: ActiveWatch, APADOR-CH, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia Respiro Human Rights Research Centre, Asociaţia Civica, Atlatszo Erdely/Transilvania Transparentă, Centrul de Resurse Juridice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul Român de Politici Europene, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Expert Forum, FDSC - Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Forum Apulum, Funky Citizens, Miliţia Spirituală.

Afla mai multe despreongccrdecizie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt