Alegerile din Statele Unite ating un punct decisiv, odată cu numărarea voturilor şi publicarea rezultatelor. De la coastă la coastă, secţiile de votare şi-au încheiat activitatea marţi seara, respectând diferenţele de fus orar şi programele specifice fiecărui stat, deşi au fost raportate incidente legate de mai multe ameninţări cu bombă, atribuite de FBI Rusiei. Imediat au început să apară primele estimări în statele în care cursele sunt clare, însă în cele cu rezultate foarte strânse suspansul se va prelungi, posibil chiar pentru câteva zile, deoarece acestea ar putea decide câştigătorul final.
Potrivit proiecţiilor realizate de diverse instituţii media americane, Donald Trump deţine momentan 246 de voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris a obţinut 205. Pentru a câştiga cursa prezidenţială din 2024, sunt necesare minimum 270 de voturi electorale, care reprezintă fiecare stat în Colegiul Electoral.
Cele mai importante succese pentru Kamala Harris au fost în California şi New York, cu 54 şi respectiv 28 de voturi electorale, în timp ce Donald Trump a obţinut Texasul, cu cele 40 de voturi asociate acestuia. Aceste prime estimări vin din state în care dominaţia politică este bine conturată, fără mari surprize până acum.
Verdictul final al acestor alegeri va depinde însă de rezultatele din aşa-numitele „swing states.” În număr de şapte, acestea sunt state cu rezultate incerte - Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin - unde cursa este extrem de strânsă, iar predicţiile sunt dificil de făcut.
TRUMP ÎNREGISTREAZĂ VICTORII ÎN CAROLINA DE NORD ŞI GEORGIA
Primul dintre aceste state în care s-a făcut o estimare clară, conform AP şi CNN, este Carolina de Nord, unde Donald Trump ar câştiga cele 16 voturi electorale. Deşi nu este o mare surpriză, având în vedere că şi în 2020 acest stat a optat pentru Trump, democraţii sperau să reuşească să încline balanţa de partea lor.
Ulterior, CNN a estimat că şi Georgia, un alt stat crucial, ar putea fi câştigată de Trump, aducându-i acestuia alte 16 voturi electorale. În acest context, şansele Kamalei Harris par să scadă semnificativ, în timp ce victoriile în Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania - mai ales în ultimul - devin tot mai esenţiale. Experţii avertizează că rezultatele preliminare ar putea fi înşelătoare din cauza complexităţilor sistemului de vot american şi a voturilor anticipate.
Donald Trump a urmărit desfăşurarea alegerilor de la reşedinţa sa din Palm Beach, Florida, în timp ce Kamala Harris a rămas la Washington, la universitatea unde a studiat.
SE ÎNCHID URNELE
La ora 2:00, ora României, secţiile de vot din şase state americane, inclusiv Georgia - unul dintre statele-cheie care pot decide câştigătorul alegerilor prezidenţiale - s-au închis, iar primele proiecţii încep să fie publicate.